Diari La Veu del País Valencià
Acusats en el cas Alqueria neguen capacitat de decisió en la contractació d’alts càrrecs

Ricard Gallego, Jorge Cuerda, Manuel Reguart i Xavier Simón, acusats en el cas Alqueria, han negat tindre qualsevol responsabilitat i capacitat de decisió en la contractació d’alts càrrecs en Divalterra. Ho han fet durant les seues declaracions en la quarta sessió del judici, que està tenint lloc a la secció primera de l’Audiència Provincial de València, del cas Alqueria. Els acusats només han contestat les preguntes de les seues defenses.

L’Audiència jutja 14 persones per aquest cas relacionat amb contractacions presumptament irregulars d’alts directius en l’empresa pública Divalterra, que va tancar al juny, per a afavorir persones pròximes al PSPV i a Compromís.

El primer a declarar, Ricard Gallego, era cap de gabinet de l’expresident de la Diputació de València amb el PSPV, Jorge Rodríguez, actual alcalde d’Ontinyent amb el partit La Vall ens Uneix, qui al seu torn està acusat també i s’enfronta a huit anys de presó i a altres vint d’inhabilitació per cooperació necessària.

Gallego ha negat la seua responsabilitat en les contractacions, atès que manca de formació jurídica necessària –és llicenciat en comunicació audiovisual– i ha explicat que les seues tasques se centraven en les relacions amb els mitjans de comunicació, en el disseny de la comunicació política i en el protocol dels actes públics i de l’agenda de Rodríguez.

«Tenia molt d’interès per canviar la imatge de la Diputació després dels problemes que havia tingut» la institució, deia l’acusat en referència al cas Taula, protagonitzat pel PP. Gallego insistia que Divalterra «tenia els seus propis assessors jurídics i econòmics» i que ell se centrava a potenciar als mitjans la imatge de la institució, i que «mai» no va participar en les decisions adoptades, ni tan sols va estar present al novembre del 2016 a les reunions en les quals es va tractar sobre la contractació. També ha explicat que Presidència no va tindre coneixement que hi havia informes que qüestionaven la contractació d’alts directius fins l’abril del 2018. «Pensàvem que Divalterra comptava amb un cos jurídic de prestigi, i per tant no ens semblava que tinguera cap tipus de credibilitat», ha assegurat. Gallego deia també que tant el president com la vicepresidenta de la Diputació «no feien altra cosa que el que ens recomanaven els tècnics».

Jorge Cuerda, advocat i assessor de Divalterra, contra qui la Fiscalia demana sis anys per falsedat, malversació i prevaricació, ha dit que va ingressar a la Diputació el 2016 i que no va ser fins un anys més tard que va ser nomenat secretari, per la qual cosa assegura que no va poder intervindre en les contractacions del 2015. També ha dit que la seua funció en Divalterra consistia que tots els acords del consell d’administració no tingueren cap taca d’il·legalitat, però ha assegurat que no tenia cap potestat per a gestionar. «Només assessoràvem legalment i no dirigíem absolutament res».

Alhora, el mateix Cuerda considera «una barbaritat» la versió, mantinguda per la Udef i Fiscalia, que el consell de direcció usurpava les funcions del consell d’administració. «En aquelles reunions es parlava de tot, però era impossible que s’acordara res perquè eren assessors polítics, no podien dir res, l’únic que podia fixar l’ordre del dia del consell d’administració era el seu president».

Manuel Reguart, pel seu compte, ha manifestat també que mancava de formació jurídica. Contra ell demanen huit anys de presó i vint d’inhabilitació, i diu que no coneixia cap de les persones contractades el 2015 i que no va participar en la selecció de candidats, ni va aportar cap currículum, i ha dit que en les converses intervingudes de whatsapp ell sempre parla de perfils, de capacitació i d’experiència, però no de noms

Xavier Simón, l’últim a declarar, a qui se li demanen sis anys de presó, ha dit que no va participar en cap fet del 2015 perquè va ser contractat al novembre del 2017.

Comparteix

Icona de pantalla completa