Diari La Veu del País Valencià
Un jove es presenta nu a la Ciutat de la Justícia de València, on tenia un judici per una multa per passejar sense roba

Un jove naturista de 29 anys s’ha presentat aquest dimarts nu a les portes de la Ciutat de la Justícia de València, on tenia un judici en un jutjat contenciós administratiu per una multa imposada per no portar roba pel carrer. El denunciat, a qui ja li han posat quasi una desena de multes per un import total global d’uns 3.000 euros, reivindica que aquesta és «una pràctica legal» i, per tant, defensa el seu dret a exercir-la.

Finalment, Alejandro Colomar, un informàtic que teletreballa per a una empresa americana de seguretat informàtica, ha hagut de vestir-se per indicació de la Policia Nacional -avisada per la Guàrdia Civil- per a poder accedir a les instal·lacions de la Ciutat de la Justícia.

El jove, natural de València i, en l’actualitat, veí d’Aldaia, ha explicat que no ha tingut mai cap problema amb la seua nuesa i que va buscar en internet i va comprovar que era una pràctica legal. No obstant això, ha lamentat que la Policia el moleste cada vegada que ix al carrer nu, a vegades acompanyat de la seua mare, encara que ella sí que va vestida. Colomar ha recalcat que continuarà reivindicant el seu dret i que té diners per a pagar les multes i l’advocat.

Per part seua, el seu lletrat, Pablo Mora, ha assenyalat que entenen que anar nu pel carrer no és un delicte, però admet que hi ha un buit legal des que el 1988 es va eliminar el delicte d’escàndol públic. Des de llavors, aquesta pràctica ha de quedar regulada en les ordenances municipals.

Escassa regulació

El problema, assenyala, és que molt pocs Ajuntaments l’han regulat -com ara el de Barcelona o Valladolid- i cap de l’àrea metropolitana de València i, per tant, sosté que «s’està vulnerant el principi de legalitat». De fet, aquesta vulneració és el que li ha permés guanyar una de les multes.

En altres casos, compta amb una condemna per entrar en una comissaria nu, que van perdre en primera instància i en l’Audiència Provincial i que ara porta en cassació davant el Tribunal Suprem i probablement acabarà al Constitucional.

L’advocat ha explicat que la majoria de les sancions que li han imposat són per vulneració de l’article 37 de la Llei mordassa, que parla d’exhibicionisme obscé -i exhibicionisme sempre és delicte davant de menors- i que han impugnat. Sobre aquest tema, ha destacat que ja han guanyat una sentència per drets fonamentals i confia a guanyar els huit expedients sancionadors que té oberts, ja que consideren que anar nu pel carrer «no és exhibicionisme obscé», sinó una manifestació de la llibertat ideològica. «Entenem que no és un delicte, però és interpretable», ha apuntat.

El lletrat aclareix que no existeix una jurisprudència prèvia sobre aquest article de Llei mordassa, però sí que apel·len a una sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans sobre un cas similar ocorregut al Regne Unit, que va establir que es podia entendre que el nudisme estava cobert per la llibertat ideològica i d’expressió, recollides en l’article 10 de la Declaració de Drets Universals.

«És el nostre al·legat fonamental, encara que el Tribunal Suprem no entenga que no és una expressió de llibertat ideològica». No obstant això, ha insistit que ja han guanyat una sentència pel principi de legalitat i són optimistes.

Comparteix

Icona de pantalla completa