Diari La Veu del País Valencià
El Govern estatal demana responsabilitat a les comunitats autònomes després de l’anunci de Puig

La ministra de Política Territorial i portaveu del Govern espanyol, Isabel Rodríguez (PSOE), ha evitat respondre si el seu executiu està o no d’acord amb la decisió del president valencià, Ximo Puig, d’abaixar la tarifa de l’IRPF per a rendes inferiors a 60.000 euros. De manera genèrica, això sí, Rodríguez ha demanat «un discurs responsable» a totes les comunitats, perquè cada vegada que es redueixen ingressos «hi ha el debat sobre què s’ha de retallar».

Així ho ha afirmat durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, en la qual Rodríguez ha evitat concretar la posició del seu govern, malgrat les preguntes insistents. La ministra ha insistit que la política fiscal del Govern espanyol és la de la «justícia social», perquè aquesta crisi «no la paguen els de sempre», i aquest serà, ha dit, l’enfocament del paquet fiscal que prepara l’executiu amb la finalitat que els qui més tenen més contribuesquen i que no es produesquen «regals fiscals» de la classe mitjana i treballadora als més rics.

Rodríguez també ha afegit que el paquet de mesures amb què treballa Hisenda, que es presentarà segurament el dijous, «pal·liarà el problema d’arrel», és a dir, que evitarà «que la inflació continue pujant».

Alhora, la ministra ha volgut deixar clar que la política fiscal no es pot dissenyar «en abstracte», perquè cada vegada que es pren una decisió en matèria fiscal i es redueixen ingressos s’ha de plantejar «on es redueixen i a qui afecta aquesta reducció».

En aquest sentit, la ministra ha precisat que el Govern «respecta les comunitats autònomes», però ha demanat a totes que tinguen «un discurs responsable», tot i que ho ha dit de manera genèrica i sense esmentar expressament l’anunci realitzat per Puig, de deflactar la tarifa de l’IRPF a les rendes de menys de 60.000 euros.

Al seu torn, des del Govern espanyol han diferenciat la mesura anunciada pel president valencià de la proposta de deflactació de la tarifa de l’IRPF realitzada pel PP. Fins i tot, des del Govern espanyol s’ha afirmat que el president valencià té tota la legitimitat per a fer el que considere oportú.

Comparteix

Icona de pantalla completa