Diari La Veu del País Valencià
La Xarxa Educació i Memòria es presenta arreu del País Valencià

Aquest dimarts es presentarà, de manera simultània, tant a Castelló de la Plana, com a València i a Alacant, l’anomenada Xarxa Educació i Memòria (XEiM), una iniciativa educativa de memòria democràtica que s’establirà arreu del País Valencià, fruit de l’interés d’un grup de professores i professors que donen importància a la unió de forces «per a fer front, de manera col·lectiva, al repte de transmetre la història democràtica a les noves generacions i d’incorporar-la al quefer educatiu de manera quotidiana i transversal».

La XEiM té com a objectius facilitar la col·laboració entre docents, centres educatius i institucions i informar sobre activitats, actes públics, cursos, trobades i legislació al voltant de la memòria històrica i els drets humans. També oferirà recursos didàctics, publicacions i formacions, i facilitarà l’intercanvi d’experiències i el contacte entre associacions que treballen per la memòria democràtica.

L’acte se celebrarà de manera simultània a les tres capitals de demarcació. A Castelló de la Plana la presentació tindrà lloc a les 18.30 a l’IES Francesc Ribalta, i serà a càrrec del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló i d’Elena Aris, directora del CEFIRE. Intervindran també els professors Fernando Peña i Víctor Vilanova, qui parlarà sobre els models educatius durant la II República i la repressió dels mestres republicans a Castelló. Com a cloenda, es llegiran versos de Vicent Andrés Estellés en homenatge als afusellats el 27 de setembre del 1975, les últimes ordenades pel franquisme, quan militants del FRAP i d’ETA van ser assassinats.

A València, la presentació es farà també a les 18.30, i tindrà lloc al Centre Cultural del Carme. Presentarà l’acte la professora Teresa Llopis, intervindrà la consellera de Memòria Democràtica Rosa Pérez Garijo i ambientarà la jornada Pau Alabajos amb la seua música. També hi seran Ángel González, president de la Coordinadora d’Entitats Memorialistes del País Valencià; i Carmen Agulló, professora i escriptora especialitzada en la repressió del professorat durant el franquisme.

Per últim, la presentació a Alacant començarà a les 19.00 a la Seu Universitària, i es farà a càrrec del professor Daniel Simon Pla, exregidor de Cultura a la ciutat entre 2015 i 2018. Amb ell també estaran Iñaki Pérez Rico, director general de Qualitat Democràtica; Sergi Sanchiz Torres, del comité promotor del projecte de la XEiM; Francisco Moreno Sáez, coordinador i autor del projecte «La repressió franquista a la província d’Alacant»; i Alejandro Barber, membre del Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina (Comtat).

Comparteix

Icona de pantalla completa