Diari La Veu del País Valencià
Bromera publica una revisió de «Llegendes valencianes. Criatures mítiques de la tradició oral»

Com aclareix l’editor, aquest volum és una edició revisada del llibre Llegendes valencianes. Criatures mítiques de la tradició oral, editat brillantment el 2007 i publicat ara en format de llibre de butxaca dins la col·lecció «Els Nostres Autors», amb els dibuixos de Santana que van servir de base per a les magnífiques il·lustracions a tot color d’aleshores.

Val la pena haver-ho fet. Perquè des del brillant pròleg del sempre savi senyor Joan Francesc Mira fins a la ben seleccionada bibliografia que fa d’apèndix, aquesta és una obra admirablement ben escrita, amb el to just per aproximar la quasi vintena de criatures mitològiques de la tradició oral al lector d’avui, siga adult o jove adolescent.

Reconeixem que no és tasca fàcil encarar-se als fets i retrats descriptius d’uns éssers que poques persones han conegut personalment, ni pel que fa a la prosa que ens els presenta ni pel que fa als esbossos al grafit que els han de donar forma. Però és un llibre ben equilibrat, que es llegeix amb delectança, que inspira remembrances, que sap mantenir l’enjòlit del si és o no és amb bon pols i mà ferma, mitjançant una prosa ben escandida i una riquesa lèxica admirables. Com deia l’historiador Sal·lusti al segle I aC, «aquests éssers mai han existit, així i tot, sempre han sigut aquí».

Només cal desitjar que en aquesta edició, més senzilla i assequible que l’anterior, siguen molts els lectors que s’hi embadalisquen, i que trobe un bon lloc a les prestatgeries de les biblioteques públiques, escolars o privades. Amén.

Comparteix

Icona de pantalla completa