Joan Ribó i Ada Colau rebutgen les ampliacions del port de València i de l’aeroport de Barcelona i defensen les comunitats energètiques locals

Alhora, ambdós alcaldes exigeixen millores en el corredor mediterrani

L’alcalde de València, Joan Ribó, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han rebutjat les ampliacions del port de València i de l’aeroport de Barcelona-el Prat i han reivindicat «grans infraestructures que no contaminen», així com també acabar amb el model radial ferroviari. Els dos alcaldes també han defensat les comunitats energètiques locals.

Aquestes són algunes de les reivindicacions que els dos alcaldes han expressat durant la seua participació a la xerrada «Ciudades que miran a un futuro verde», organitzada per eldiario.es en el marc del desé aniversari d’aquest diari digital. Tant Ribó com Colau han defensat la importància d’incrementar els espais verds a les ciutats per a rebaixar la temperatura.

Colau ha argumentat que «les ciutats les fan les persones», i que «cal recuperar molt de verd a les ciutats perquè si no seran irrespirables». Per la seua part, Ribó ha assenyalat que la covid ha donat dues lliçons: «Cal posar la salut al centre i som més vulnerables del que créiem».

L’alcaldessa de Barcelona ha apostat per lluitar contra l’oligopoli de les elèctriques i ha posat l’exemple de Barcelona Energia, mentre que Ribó ha defensat el projecte de València d’omplir les cobertes superiors dels nínxols dels cementeris amb plaques solar.

La mobilitat també ha sigut un dels punts en què han incidit els dos alcaldes, que han criticat el sistema radial i «l’alentiment» de ciutats com Barcelona i València pel retard de les obres del corredor mediterrani.

Colau ha remarcat que li ha costat més arribar a València en tren que anar a Madrid, tot i que es troba a la meitat de quilòmetres, mentre que Ribó ha defensat la connexió d’alta velocitat de València amb Barcelona, Alacant o Elx, tal com ja existeix amb Madrid.

Alhora, l’alcaldessa de Barcelona ha apostat per augmentar la inversió en transport públic, ampliar les xarxes i disminuir el preu dels transports col·lectius, mentre que l’alcalde ha avançat que s’haurà de començar a plantejar l’ampliació dels carrils bici, que en algunes zones de l’anell ciclista ja té índexs de saturació.

Els dos primers edils han coincidit en el rebuig de les grans infraestructures contaminants i l’ampliació del port de València i de l’aeroport de Barcelona. «Diuen que serà un aeroport verd, sostenible i sense emissions. Vinga, no em tractes de ximple», ha dit Colau. Pel seu compte, i pel que fa a l’ampliació del port de València, Ribó ha sentenciat que «ens juguem l’Albufera».

L’alcalde de València també ha defensat la candidatura de la ciutat a Capital Verda Europea el 2024, i per això ha considerat que hi ha «possibilitats», alhora que ha incidit a augmentar els projectes de sostenibilitat i renaturalització.