El Congrés rebutja el pla per a cedir els immobles de la Sareb a territoris autonòmics i ajuntaments

La proposta estava impulsada per Podem, ERC i EH Bildu i defensada pel vicepresident segon valencià, Hèctor Illueca

El ple del Congrés ha rebutjat la proposta d’Unides Podem, Esquerra Republicana i EH Bildu de cedir immobles i sòl de la Sareb a ajuntaments i territoris autonòmics. El Govern espanyol s’ha dividit en la votació, ja que el PSOE ha votat en contra.

Aquesta iniciativa, promoguda també pel vicepresident segon valencià i conseller d’Habitatge, Hèctor Illueca (Unides Podem), ha sigut rebutjada amb els vots del PSOE, del PP, Vox, Ciutadans, PDeCAT, Coalició Canària, Partit Regionalista Càntabre i Fòrum Astúries, mentre que ha comptat amb el suport d’Unides Podem, Esquerra Republicana, EH Bildu, Junts, Més País, CUP, Compromís i BNG. PNB i Terol Existeix han votat abstenció.

El text plantejava una auditoria per a conéixer l’estat dels comptes i dels actius de la Sareb per a comunicar a les comunitats la relació d’actius amb informació cadastral, amb informació sobre l’estat dels immobles i dels seus ocupants –en cas que n’hi haja–, garanties per a evitar processos de desnonament i fomentar la destinació del sòl urbanitzable per al lloguer social. També s’exigia la cessió o tramitació d’actius a territoris autonòmics i ajuntaments que ho sol·licitaren, i agilitar els convenis perquè puguen gestionar aquestes vivendes i destinar-les al lloguer social.

La votació té l’origen en una proposició no de llei d’Unides Podem per a defensar una gestió de la Sareb adreçada a garantir lloguers assequibles i impedir desnonaments en les seues propietats. Els socialistes rebutgen que la Sareb puga ser un instrument per a actuar en aquesta matèria, i en la seua esmena aposta perquè la utilitat social de la Sareb estiga dirigida a liquidar actius a través de la minimització del cost per al contribuent, ponderant la utilitat dels actius dins del seu objectiu de maximitzar el valor d’aquests.