Diari La Veu del País Valencià
La Diputació de Castelló reclama un pla estatal de prevenció del suïcidi que incloga més recursos en salut mental

La Diputació de Castelló mirarà d’aglutinar forces per a aprovar una declaració institucional que inste a elaborar un pla de prevenció del suïcidi a nivell estatal que, entre altres aspectes, incloga més recursos econòmics i humans en l’àmbit de la salut mental.

El president de la institució, José Martí (PSPV), creu que és «fonamental» una qüestió tan rellevant com la de fer front al suïcidi i millorar l’atenció a la salut mental per a «abordar-la de manera conjunta, sense diferències ideològiques, emmarcant l’acció i els recursos» dins d’un pla d’àmbit estatal en coordinació amb els territoris autonòmics.

Aquest pla, segons recull el text consensuat, hauria d’intervindre en els diferents estaments, individual, familiar, comunitari, social, educatiu i sanitari, fer un seguiment personalitzat de les persones vulnerables, afectats i familiars, i mantindre una coordinació efectiva de recursos en tot l’àmbit estatal.

Per a això, des de la Diputació s’exigeix aquest pla per a generar un marc per a la creació de plans a nivell autonòmic i una dotació pressupostària suficient per a la seua posada en marxa i execució. En aquest pla s’hauria de recollir una millora real de l’atenció primària, atés que els seus professionals «són els nostres referents més pròxims en l’atenció i el seguiment dels processos de salut i malaltia que ens afecten al llarg de la vida i és, per tant, un espai d’atenció clau per a la prevenció i detecció del suïcidi», exposa el text.

En aquesta línia, s’incideix en el fet que és vital «cuidar especialment la qualitat dels serveis de salut mental, dotant-los de recursos humans i econòmics suficients i revisant en profunditat el sistema d’atenció».

És fonamental, a més, «conéixer i comprendre la conducta suïcida», cosa que suposa comptar amb «investigadors i investigacions que oferisquen informació amb rigor i actualitzada al nostre moment històric i social, i que permeten desenvolupar models d’intervenció plurals, específics i realment eficaços».

A tot això se li uneix la necessitat de sensibilitzar i millorar la informació a la població general a través de campanyes de conscienciació promogudes per institucions públiques, mitjans de comunicació i entitats socials. «Urgeix que s’implementen campanyes que minimitzen l’estigma social que acompanya la malaltia mental i campanyes amb impacte centrades en la prevenció».

Un altre dels aspectes destacats dels que es fixa en el text de la declaració institucional és el paper dels mitjans de comunicació, als quals anima a adoptar «pràctiques de comunicació responsables en la informació sobre el suïcidi, així com l’ús responsable de les tecnologies de la informació i xarxes socials, on urgeix elaborar un pla d’actuació en xarxes per a la detecció immediata de risc dels més joves i per a desenvolupar mesures d’intervenció i ajuda adaptades a aquestes edats i als mitjans amb les quals es comuniquen».

Hui el suïcidi, segons dades oficials, és la primera causa de mort a l’Estat espanyol entre els joves de 15 a 29 anys, amb quasi 4.000 morts oficials durant l’any passat.

Comparteix

Icona de pantalla completa