Diari La Veu del País Valencià
L’AVL realitza una enquesta per a conéixer les actituds lingüístiques al sud del País Valencià i dissenyar projectes

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) està realitzant una enquesta sobre actituds lingüístiques al sud del País Valencià, els resultats de la qual estaran preparats previsiblement en el primer trimestre del 2023.

La idea de la consulta, que es duu a terme a la comarca del Baix Vinalopó, és veure què senten els ciutadans sobre la qüestió del valencià per a poder dissenyar projectes de l’AVL. A més, la intenció és, una vegada analitzats les dades obtingudes, remetre-les a la Generalitat. La iniciativa parteix de la convicció que és «fonamental» conéixer les actituds lingüístiques per a poder dissenyar i posar en pràctica actuacions en un territori que és divers.

Aquest és un dels projectes que ha avançat aquest dijous la presidenta de l’AVL, Verònica Cantó, durant una trobada amb els mitjans de comunicació. La presidenta de l’ens normatiu del valencià ha asseverat, en ser preguntada, que l’enquesta persegueix recaptar dades i no té «res a veure» amb les pròximes eleccions. «L’Acadèmia és una institució estatutària i no depén de qui governe. A l’AVL no es fa política», ha ressaltat.

Aquest treball forma part del projecte «Teixim llaços des del sud del sud», que dona nom, així mateix, a una exposició que ja han visitat nombrosos ajuntaments i centres culturals. L’exhibició itinerant mostra el passat lingüístic del Baix Segura des del seu present i vol mirar cap al futur.

La mostra s’acompanya d’una unitat didàctica dirigida a l’alumnat d’ESO i de Batxillerat, elaborada pels doctors en Filologia Catalana Vicent Beltrán i Carles Segura. Els dos, titulars del Departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant, han assessorat el dibuixant Ángel Ruiz, autor del còmic «Andreu, un veí d’altre temps», que també s’integra en el projecte. Per la seua banda, la productora InfoTV s’ha encarregat de la realització del documental.

Cantó ha recalcat que, després de la seua presa de possessió, amb la nova junta de govern i el gabinet renovat, s’obri «una nova etapa amb un nou escenari en el qual l’AVL ha de continuar sent referent per allò que és: una institució consolidada, prestigiada, reconeguda i acceptada pels nostres conciutadans i conciutadanes».

Igualment, ha subratllat la necessitat de «continuar sent referent en allò que li competeix», com és la normalització de l’ús i promoció de la llengua, també en els mitjans de comunicació, al mateix temps que ha defensat l’AVL com un instrument que fa possible que el valencià «continue sent un instrument de concòrdia».

Comparteix

Icona de pantalla completa