L’Institut Cervantes acollirà una obra o objecte del llegat de Joan Fuster triada pel seu marmessor

Ho farà durant el primer trimestre del 2023 i serà la primera vegada que l’obra d’un escriptor valencià i en valencià siga rebuda per aquesta entitat

Joan Fuster es convertirà en «el primer escriptor valencià i en valencià» que participarà, amb el dipòsit d’una obra o objecte del seu llegat triada pel seu marmessor, en la Caixa de les Lletres de l'Institut Cervantes i, encara que no hi ha data tancada, previsiblement serà durant el primer trimestre de 2023.

Això serà possible gràcies a l'acord de col·laboració de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) amb l'Institut Cervantes, i es durà a terme dins de les activitats de l'Any Fuster, que commemora el centenari del naixement de l'escriptor de Sueca.

D'aquesta manera, part del llegat de Fuster que considere el seu hereu, que és Josep Palacios, s'integrarà en aquest projecte cultural. La intenció és que es puga fer realitat en un acte en el qual estiguen presents els membres de la Comissió de l'Any Fuster i la Junta de Govern.

Aquesta és una de les iniciatives a les quals s'ha referit la presidenta de l'AVL, Verònica Cantó, durant una trobada amb els mitjans de comunicació en la qual ha desgranat algunes de les principals tasques que està desenvolupant l'ens normatiu del valencià.

Immaculada Cerdà, Verònica Cantó i Empar Marco

Cantó ha remarcat que en els últims mesos s'han succeït nombrosos actes del programa commemoratiu entorn de Fuster, com ara els cicles de Converses i Mirades i les jornades Ensenyar Fuster per a acostar la seua figura als docents. En col·laboració amb el Cefire de Plurilingüisme, es va realitzar una trobada a València «que va superar totes les expectatives», i a l'octubre es farà a Alacant.

A més, s'han promogut traduccions de l'obra fusteriana al castellà i a l’anglès i s'ha editat material didàctic. En aquest punt, ha avançat que la publicació de Final Judgements, prevista per a l'últim trimestre del 2022, és una coedició entre l'AVL i Fum d'Estampa Press.

Cantó també s'ha congratulat que l'exposició itinerant «Una vida il·lustrada» s'ha allargat fins al primer trimestre de 2023 perquè ha tingut molta demanda. «En definitiva, hem contribuït a mostrar la figura polièdrica i complexa de l'assagista de Sueca», ha asseverat.

Però al marge de l'Any Fuster, la presidenta de l’AVL s'ha referit a altres cites culturals. Entre elles, es troba «Lletres compartides», promoguda per la Institució de les Lletres Catalanes, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Fundació Mallorca Literària i el Consell Insular de Menorca.

L'objectiu principal és «donar la màxima projecció pública» a escriptors de l'àmbit lingüístic per a acostar-los als lectors que encara no els han llegit. En aquesta edició participaran Pasqual Alapont, Carles Cano, Anna Moner, Anna Manso, Josep Pons i Maria Escalas.

Aquest intercanvi naix amb la intenció de sumar altres organismes en els pròxims mesos. És un projecte «pensat a llarg termini que permetrà consolidar un espai literari comú», ha resumit.