Fiscalia obre una investigació per les deixalles del Port de València a la xarxa municipal de sanejament

Distintes persones han denunciat olor a gas i altres sensacions que provoquen malestar

La Fiscalia de València ha obert una investigació per les deixalles abocades pel Port de València a la xarxa municipal de sanejament, després que el passat mes de juliol la regidoria del Cicle Integral de l’Aigua, liderada per Elisa Valía (PSPV), traslladara una sèrie de molèsties que havien comunicat a l’octubre de l’any passat empleats de l’edifici d’Unitat d’Anàlisi de Sanitat Animal i també veïns del barri de Natzaret.

Després de la comunicació del consistori, el ministeri públic ha obert diligències d’investigació penal i ha designat fiscal instructor per a tractar aquest cas. En la comunicació del consistori a Fiscalia, la regidora Elisa Valía relatava la situació que, des d’octubre del 2021, s’havia fet pública arran que empleats de l’edifici d’Unitat d’Anàlisi de Sanitat Animal, de la Conselleria d’Agricultura, ubicada a l’avinguda Enginyer Manuel Soto, es queixaren per «molèsties d’olor a gas metà o sulfhídric» al voltant d’aquest immoble, que va haver de ser desallotjat al novembre de l’any passat per aquesta pudor i pel mal de cap que provocava.

A més d’assenyalar les gestions fetes amb el Port per a solucionar el problema, la regidora esmentava escrits de queixes emesos per l’Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret per l’olor a gas. Valía va comentar en aquell moment que des de l’octubre s’estava «en converses amb el port», i que s’havien detectat «nivells d’àcid sulfhídric per damunt del que marca la norma».

La regidora va exposar que, a principis de març, es va tornar a detectar el problema, i lamentava que s’estiguera «retardant molt» la posada en marxa d’una solució definitiva «amb totes les garanties que marca la normativa aplicable».

Davant aquesta resolució de Fiscalia, la regidora diu que aquest «és un pas més en el procés» en què l’Ajuntament «té ferramentes limitades». «Com que es tracta d’unes deixalles a la xarxa municipal que superen el que estableix la norma», el consistori va entendre que «el més adequat» era posar-ho tot en coneixement de Fiscalia, «després de molts mesos de treball conjunt amb l’Autoritat Portuària de València i atès que no s’estava posant en marxa cap solució que garantirà, de forma sostinguda en el temps, que no s’abocaren eixes deixalles».

«Som coneixedors d’un fet, no tenim ferramentes perquè deixe d’ocórrer, i el que havíem de fer és el que vam fer», ha dit la regidora, a més d’asseverar que Fiscalia ha considerat que «aquesta qüestió mereix ser investigada». «És un fet constatat per les anàlisis: els fets es van produir».

Valía també ha dit que el problema s’ha de solucionar «amb la major brevetat possible al marge de la investigació de Fiscalia», i assegura també que «la manera més efectiva és que es depuren les deixalles dins del sistema interior del port» per, quan siguen abocades al clavegueram municipal, «estiguen en perfectes condicions».