Bétera acull un acte sobre Joan Fuster en l’any del centenari del seu naixement

Plataforma per la Llengua convoca aquest divendres una xarrada sobre l’escriptor

Plataforma per la Llengua ha représ aquest mes de setembre les activitats organitzades en commemoració del centenari del naixement de l’escriptor Joan Fuster. Bétera (el Camp de Túria) acollirà aquest divendres, 23 de setembre, la xerrada «Joan Fuster: destinat (sobretot) a valencians», a càrrec de l’escriptor Xavier Serra.

Aquest acte sobre la figura de l’intel·lectual més important del segle XX al País Valencià ja es va dur a terme a Torrent (l’Horta Sud) el passat dia 15 i el 30 de setembre es farà a Dénia (la Marina Alta).

L’ONG del Valencià ja ha celebrat una trentena d’actes del cicle de conferències sobre Fuster arreu del País Valencià. A banda, l’entitat ha promogut tallers sobre la figura de l’escriptor en 46 instituts valencians, des de Benicarló fins a Redovà, i des de Bunyol fins a València. L’ONG del valencià prepara una jornada Joan Fuster per al dissabte 5 de novembre a la ciutat natal de l’escriptor, Sueca, i a paratges de la rodalia com l’Albufera.

L’Any Fuster

El polifacètic escriptor, nascut a Sueca en 1922 i mort en 1992, va marcar un abans i un després en els debats sobre la cultura catalana. Fuster va destacar especialment en el debat sobre la identitat dels valencians i del conjunt dels catalanoparlants, que va vincular estretament a l’origen històric comú i a la llengua catalana. Les tesis de Fuster han marcat profundament el debat polític i social als territoris de llengua catalana de les darreres dècades.

El propòsit dels actes organitzats per Plataforma per la Llengua és reivindicar la vigència de les idees de Fuster i, sobretot, recordar l’autor com a figura fonamental per a poder entendre el País Valencià contemporani. Amb els actes organitzats per tot el territori, l’entitat participa de la commemoració del centenari del naixement de Joan Fuster. El 2022 ha estat declarat com a Any Fuster per la Generalitat Valenciana, així com pels governs de Catalunya i les Illes Balears.