Diari La Veu del País Valencià
Intersindical Valenciana considera «exemplar» la multa a Glovo

Intersindical Valenciana ha qualificat com a «exemplar» la multa imposada per Inspecció de Treball a l’empresa Glovo, que ascendeix a quasi 79 milions d’euros, per incomplir l’anomenada Llei Rider.

«Es regularitzen entorn a 10.600 treballadors, 2.200 a València i 8.400 a Barcelona on, de moment, s’han donat les actes d’infracció, i ja veurem què succeeix a Madrid o en altres ciutats on hi ha un nombre important de riders”, ha explicat Marco Llerena, membre del secretariat nacional d’Intersindical.

Llerena subratlla que aquesta multa posa de manifest que els riders són «falsos autònoms» i que les cotitzacions a la Seguretat Social, que és «el més important», «s’han de produir com en la resta d’empreses d’altres sectors econòmics».

En aquest sindicat valoren que la Llei Rider està sent «efectiva» a l’hora d’interposar sancions, atès que consideren que Glovo segueix sent una de les empreses que «més ha incomplit aquesta normativa de forma reiterada».

Així mateix, consideren que per al col·lectiu rider, el fet de treballar en aquestes condicions ha sigut «perjudicial» per haver de fer front a «les seues càrregues com a autònoms». «Si han de pagar les seues quotes d’autònoms d’uns 300 euros i al final guanyen 600 euros, més de la meitat del seu salari el paguen com a autònom, per la qual cosa es pot dir que pagues per treballar en comptes de cobrar per treballar».

Intersindical Valenciana porta treballant des de 2017 per la regularització dels riders amb successives sentències on s’ha arreplegat que aquests treballadors eren falsos autònoms, i per això han hagut de ser regularitzats en el sistema general de la Seguretat Social.

Unes condicions laborals que Llerena ha assenyalat ja quedaven reflectides en la nova Llei Rider, que va entrar en vigor a l’agost de 2021, i en la qual s’especifiquen que havien de ser considerats com a treballadors d’empreses, ser sotmesos a l’Estatut de Treballadors amb contracte laboral i a un conveni concret. «Una cosa que Glovo ha incomplit sistemàticament, i d’ací venen les sancions», ha detallat.

En aquest sentit, Intersindical espera que aquesta multa puga provocar en aquesta empresa de servei a domicili la modificació de la situació laboral dels seus empleats, perquè creu que si no fóra així, es tractaria «d’un frau molt important de cotitzacions que afectaria a quasi 16.000 treballadors en tot l’estat espanyol».

Comparteix

Icona de pantalla completa