Filòsofes i juristes aborden els reptes de la dona en un context de crisi en el Feminari de la Diputació

Amelia Valcárcel obrirà el fòrum amb una reflexió sobre els símptomes i mutacions de la civilització feminista

El Teatre Principal de València acollirà el pròxim cap de setmana la sisena edició del Feminari de la Diputació que, sota el títol «Dona, Feminisme i Democràcia», tornarà a reunir destacades referents de la perspectiva de gènere en un fòrum de debat que abordarà els nous reptes de la dona en un context de crisi global.

Filòsofes, juristes, psicòlogues, professionals del sector sanitari, activistes feministes al capdavant d'ONG i col·lectius socials i responsables de l'administració pública aportaran les seues experiències en àmbits com ara la sanitat, la política, l'advocacia o la lluita social en un debat que podrà seguir-se en línia.

El sisé Feminari de la Diputació començarà aquest divendres a les 10.30 hores amb la intervenció de la catedràtica de Filosofia Moral i Política de la UNED Amelia Valcárcel. La consellera d'Estat i padrina de l'esdeveniment reflexionarà aquesta vegada sobre els símptomes i mutacions de la civilització feminista.

Abans, a les 10 hores, el president de la Diputació, Toni Gaspar, i la diputada d'Igualtat i organitzadora del fòrum de debat, Eli García, donaran la benvinguda als assistents al Principal. En opinió de García, «la consolidació d'iniciatives com el Feminari es converteixen en més necessàries que mai en un context global de crisi en el qual primer una pandèmia, després una guerra i ara la inflació impacten negativament en la lluita per la igualtat d'oportunitats i accentuen xacres com la de la violència que s'exerceix contra les dones».

El fòrum de debat i reflexió proposarà preguntes i recollirà respostes sobre com avançar en els diferents àmbits d'una societat que «no serà mai avançada si no incorpora la visió feminista des de la base i de manera interdisciplinària».

La primera taula tindrà lloc divendres al migdia i consistirà en un diàleg entre la consellera de Justícia del govern valencià, Gabriela Bravo, i la doctora en Dret Constitucional i exvicepresidenta del govern espanyol Carmen Calvo. L'actuació de dansa Elionor de Villena, amb direcció escènica de Toni Aparisi, posarà fi a la jornada matinal.

A la vesprada hi ha programades dues taules. La primera, a les 16.30 hores, comptarà amb la participació de la comare de l'Hospital La Fe María Salud Girbés; la metgessa forense Purificació Beltrán, i l'especialista en medicina preventiva i salut pública Vita Arrufat. Aportaran una mirada feminista sobre el binomi dona i salut, en un debat moderat per la treballadora social de la Conselleria de Sanitat Araceli García.

El segon dels temes proposats és la violència contra les dones com a arma de guerra. Debatran sobre aquest tema l'activista colombiana Claudia Yurley, que defensa els drets de les víctimes de tràfic al seu país; la periodista i investigadora afganesa Noor Ammar; i la neuropsicòloga i directora de l'ONG TierraUNA a Colòmbia, Sonia Amado. El debat serà moderat per Lucy Polo, presidenta de l'associació Per Tu Dona.

La jornada de dissabte arrancarà a les 9.30 hores amb la taula «La dona com a subjecte constitucional de la justícia», amb la participació de les fiscals especialistes en violència sobre la dona Teresa Peramato, de la Fiscalia General de l'Estat, i Rosa María Guiralt, de la Fiscalia Provincial; la magistrada del Jutjat de Violència sobre la Dona d'Albacete Cira García, i la presidenta de l'Associació de Dones Juristes Themis, M. del Pino de la Nuez.

L'últim dels temes que es tractarà és el de sexe i gènere en l'agenda feminista. L'advocada especialitzada en Dret Penal i de Família Paula Fraga, la doctora en Filosofia Alicia Miyares i la padrina de l'esdeveniment, la catedràtica Amelia Valcárcel, reflexionaran sobre la idea que el concepte importa. Després arribarà la clausura a càrrec de la diputada d'Igualtat, Eli García, i el tancament musical de Cecilia Huerta i Liam Joyce.