Quasi el 40% dels joves valencians discuteixen setmanalment amb la seua família per l’ús d’aparells tecnològics

Així ho revela una enquesta de la Fundació Adsis

El 37% dels joves del País Valencià discuteix setmanalment amb les seues famílies per l'ús que fan de les tecnologies, mentre que el 80% creu que hi ha preocupació a les seues cases pel temps que destinen a l'ús dels dispositius electrònics. A més, tres de cada deu usen les xarxes socials de manera compulsiva.

Així es desprén d'un estudi de Fundació Adsis, a través del programa de prevenció de tecnoaddiccions de València, que explora l'ús que fan els joves de les pantalles. Un total de 957 estudiants d'entre 11 i 21 anys van participar en la investigació a través d'una enquesta.

Es tracta d'una fotografia dels problemes d'addicció a les pantalles en la població infantil-juvenil que explora les realitats de l'ús de les tecnologies i les problemàtiques derivades, segons explica la fundació. El punt de partida de l'estudi és la sobreexposició a les tecnologies que ha tingut lloc a l'«era pandèmica», un fet que ha afectat especialment la joventut normalitzant conductes d'oci digital que són nocives per a la salut mental.

Entre els resultats, el 75% de joves confirma que l’ús que fa de la tecnologia ha augmentat en els últims anys, i més del 30% reconeix utilitzar les xarxes socials de manera compulsiva.

Sobre els usos tecnològics més estesos, l'informe arreplega que la població adolescent i jove del País Valencià passa la major part del seu temps digital entre WhatsApp, YouTube i les plataformes de visualització de sèries i pel·lícules.

Pel que fa al temps d'ús, el 25% dels estudiants participants en l'enquesta afirma que passa entre pantalles més de cinc hores diàries durant el cap de setmana.

En general, s'ha detectat que un terç de la joventut enquestada usa les tecnologies per a no pensar en els seus problemes, per a no sentir-se exclosa o perquè s'avorreix, motius que confirmen la influència de les TIC (tecnologies de la informació i comunicació) en la salut mental dels adolescents i que són «preocupants».

Davant aquesta situació, l'objectiu de l'entitat durant aquest curs és seguir impulsant tallers de sensibilització en centres educatius amb la finalitat de conscienciar sobre l'ús adequat de les pantalles i poder previndre les anomenades tecnoaddiccions.