Diari La Veu del País Valencià
Compromís proposa cobrir els canals dels transvasaments amb plaques solars per a produir energia pública neta

La diputada de Compromís a les Corts Graciela Ferrer ha presentat una Proposició no de Llei perquè l’Ivace estudie la viabilitat de produir energia pública neta cobrint amb plaques solars els grans canals dels transvasaments i les basses públiques d’aigua al País Valencià, i que la Generalitat impulse aquests projectes energètics.

«Al territori valencià tenim molts quilòmetres de canals de titularitat pública a cel obert per a transportar aigua; amb la cobertura amb plaques solars, podem millorar la qualitat de l’aigua i reduir l’evaporació fins a un 30% així com generar energia neta de proximitat, millorant l’eficiència dels panells solars per la regulació de la temperatura de l’aigua», segons ha assenyalat Ferrer.

L’acoblament de la producció elèctrica fotovoltaica i la infraestructura hidràulica suposa «una millora per a les dues tecnologies», sosté la coalició. D’una banda, l’aigua circulant pels canals actua com a refrigerant de les plaques solars i millora l’eficiència en la producció d’electricitat. D’altra banda, les plaques protegeixen l’aigua dels canals de partícules contaminants, redueixen el calfament de l’aigua i prevenen la formació d’algues i microorganismes, evitant la pèrdua d’aigua per evaporació, preservant-ne la qualitat i abaratint els costos de manteniment de les infraestructures i de tractament per als usos als quals estiga destinada.

La instal·lació de plaques solars sobre els canals de transport d’aigua a cel obert és una tecnologia que ja s’ha comprovat viable en altres zones com l’Índia o Califòrnia, on actualment hi ha en projecte cobrir els més de 6.000 quilòmetres de canals públics, explica Compromís.

Més recentment, el Govern Foral de Navarra ha impulsat una iniciativa pilot per a aplicar-lo en un tram de nou quilòmetres del Canal de Navarra, que serviria per a garantir el consum elèctric del 52% dels edificis d’aqueix executiu autonòmic.

Per això, Compromís proposa que l’Ivace estudie la viabilitat tècnica i econòmica d’aquestes instal·lacions als canals i basses de titularitat pública associats al transvasament Xúquer-Túria, Xúquer-Vinalopó i Tajo-Segura en terres valencianes. A partir d’aquests resultats, la coalició vol que la Generalitat «impulse la materialització dels projectes públics de producció i distribució de l’energia així generada».

Quant al destí de l’energia produïda, la diputada afirma que «seria una font d’energia elèctrica neta de producció pública que podria ser usada per a abaratir els costos energètics dels edificis i serveis públics als municipis per on transcorren els diferents transvasaments, per a garantir el dret a l’energia als col·lectius vulnerables, i per a impulsar comunitats energètiques locals i iniciatives energètiques d’economia social en què les famílies, autònoms i empreses podran beneficiar-se de la reducció dels costos de l’electricitat».

«D’aquesta manera aconseguiríem des de la Generalitat contribuir en la lluita contra el canvi climàtic, reduint les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i incrementant l’eficiència en l’ús de l’aigua, així com millorar la qualitat de vida de les persones, enfortint els serveis públics, garantint l’accés a l’energia i abaratint la factura elèctrica a les famílies i les empreses», ha conclòs Ferrer.

Comparteix

Icona de pantalla completa