Diari La Veu del País Valencià
Llorens i Zaragoza, exregidors del PP a Alacant, neguen tractes de favor en les adjudicacions a Isjoma

Qui fora vicealcalde i regidor delegat d’Atenció Urbana de l’Ajuntament d’Alacant amb el PP, Andrés Llorens; i l’exregidor d’Hisenda Juan Zaragoza, han negat aquest dimarts que hi haguera qualsevol tipus de tripijoc ni tracte de favor en les adjudicacions de subministrament, muntatge i desmuntatge d’escenaris i en la col·locació i retirada de cadires a l’empresa desapareguda Isjoma.

Així ho han assegurat els dos durant el judici per les presumptes irregularitats detectades en les adjudicacions d’infraestructures culturals i festives entre 2003 i 2009. El judici se celebra aquesta setmana a la secció primera de l’Audiència Provincial d’Alacant, i Fiscalia demana penes d’entre un i tres anys de presó per diversos delictes de prevaricació en concurs amb un delicte continuat de frau a l’administració.

Llorens ha assegurat que els plecs i les adjudicacions estaven avalats pels tècnics, en concret per qui fora cap de servei de Manteniment, un funcionari que va morir l’any passat, que va mantindre una tasca i trajectòria «incorregible» al consistori, segons ha dit. Zaragoza, pel seu compte, ha negat l’existència de cap regal ni informació privilegiada sobre el contingut de les licitacions.

La sessió ha arrencat amb la intervenció de Llorens, que ha insistit dient que era ell qui prenia les decisions «polítiques», que no tenia competències en les qüestions tècniques i que tampoc no tenia «criteri ni capacitat» ni «per a comprar ni per a contractar». «Jo soc polític i prenia decisions polítiques», explicava, i indicava que tot el que li arribava tenia la signatura del funcionari que ha faltat, «i la meua confiança en ell era total».

Zaragoza també ha dit que ell venia de dirigir una regidoria petita quan va accedir a Atenció Urbana, una àrea «amb moltes tasques de coordinació amb altres regidories», i que una vegada va assumir el càrrec de regidor delegat va avalar tant l’estructura com l’organigrama encapçalat pel cap de servei davant la seua «incorregible trajectòria a l’Ajuntament i amb l’equip de funcionaris».

De la mateixa manera, a preguntes del Ministeri Fiscal, Zaragoza ha reiterat que desconeixia els detalls dels contractes perquè aquesta no era la seua funció, i ha reconegut que no li va cridar l’atenció signar tants contractes menors una vegada treta la licitació, perquè tot estava avalat pels tècnics i no hi havia objeccions per part de la Intervenció Municipal.

La testimoni més destacada del judici era l’exalcaldessa d’Alacant (2008-2014) Sonia Castedo, qui deia que l’empresari denunciant, de l’empresa d’Alavés Montajes, qui acusa l’Ajuntament d’Alacant d’haver decretat de manera irregular la citada contractació pública, es va reunir amb ella hores abans de la celebració de la junta de govern local en què s’havia de ratificar l’expedient de l’adjudicació per a transmetre que era «injust», segons el seu parer, que no hagueren guanyat el concurs, a la qual cosa l’alcaldessa va respondre que sol·licitaria un informe «urgent» al cap de servei per a certificar que la tramitació havia sigut correcta. Aquell document així ho corroborava, i l’Ajuntament va executar la relació amb Isjoma, que resulta sospitosa per a la Fiscalia.

Comparteix

Icona de pantalla completa