Diari La Veu del País Valencià
Un dels projectes per a reformar el Campus dels Tarongers de la UV rep el nom del mític grup Obrint Pas

La rectora de la Universitat de València (UV), Mavi Mestre, ha presentat aquest dilluns els tres projectes finalistes de la reforma del Campus de Tarongers, sota el nom d’Obrint Pas, Trencant en Verd i Hèspera i seleccionats per un jurat. Els tres projectes seran, per primera vegada, votats per la comunitat universitària.

«El que volem especialment és la participació dels estudiants perquè sou els que més hores passeu ací», ha indicat la rectora, que ha subratllat que aquesta reforma, després de la selecció dels projectes i la votació de la comunitat universitària, oberta fins al 19 d’octubre, serà per a «tota la vida», per la qual cosa s’ha de pensar «bé».

Mestre ha presentat aquest dilluns les iniciatives a la comunitat universitària en un acte celebrat en la Facultat de Magisteri. La rectora ha expressat que el que es persegueix amb aquesta reforma és tindre un campus «més verd, més sostenible i més acollidor».

Segons ha recordat la rectora, quan van començar a impartir-se classes en Tarongers en 1995, els edificis, les titulacions i l’ús de les tecnologies era «molt diferent del que tenim i necessitem hui». En aquest sentit, ha defensat que els edificis actuals «no permeten eixa convivència necessària especialment per als estudiants, ja que el pas per la vida universitària no és només estar en classe, sinó conviure, fer amics, pensar en comú». «Allò que volem és adaptar-nos a edificis més sostenibles», ha dit: «necessitem més edificis i un campus més acollidor».

La rectora ha reconegut que «no pareixia fàcil canviar els espais externs, però aquests projectes donen la possibilitat de tindre més verd i llocs per a conviure». Respecte a aquests nous espais, Mestre ha fet una crida als estudiants, que «són els que més els aprofitaran», perquè s’impliquen en la votació de la iniciativa guanyadora i actuen com un canal de difusió entre els seus companys.

Mestre ha manifestat que el seu desig és tindre el projecte adjudicat en aquest trimestre amb l’objectiu de «gaudir dels resultats al més prompte possible». «Sé que aquests processos són lents i si no ho haguérem fet d’aquesta manera, probablement ja estaria adjudicat, però volem que trieu», ha afirmat.

Quant a les dificultats que puguen sorgir d’aquests treballs, la rectora de la UV ha asseverat que «inconvenients n’hi haurà». «Els arquitectes saben que han de fer-ho de manera que s’interferisca el menys possible en la vida universitària, però cal assumir-los».

La UV va convocar el passat 24 de març un concurs d’idees per a rebre les propostes de projectes, i aquests tres són els finalistes i els que se sotmetran a votació. El més votat servirà com a base per a la redacció del projecte definitiu, que es durà a terme per l’estudi que resulte adjudicatari del procés.

El projecte intervé en una zona de més de 4.200 metres quadrats i el pressupost base de licitació estarà entre el milió i mig i els dos milions d’euros.

El vicerector d’Economia i Infraestructures, Justo Herrera, ha destacat algunes de les singularitats de cadascun dels projectes que responen objectius que s’havien marcat des de la UV, com ara substituir el sòl de llamborda per un de verd o crear espais a l’aire lliure que permeten organitzar esdeveniments.

Sobre Obrint Pas, Herrera ha destacat que deixa una zona per a realitzar actes en la part principal i té en compte el reciclatge, ja que contempla que la llamborda que es retire es convertisca en matèria primera per a l’elaboració del sòl d’aquells llocs on s’ha de mantindre.

En el cas de Trencant en Verd, ha ressaltat que en la part davantera de la biblioteca Gregori Mayans se situaria una escalinata que dona accés a l’edifici de manera frontal. També, en la cantonada entre el carrer Ramón Llull i l’avinguda de Tarongers, contempla la creació d’una instal·lació per a realitzar reunions.

Per la seua banda, Hèspera també dona protagonisme a la part davantera de la biblioteca amb una àgora. A més, s’ha treballat el mobiliari i els aspectes que tenen a veure en afavorir l’ús de desplaçaments sostenibles com són les bicicletes.

Comparteix

Icona de pantalla completa