Diari La Veu del País Valencià
Tal dia com hui del 1942 va nàixer el periodista i escriptor Toni Mestre a Altea

El 22 de setembre del 1942 va nàixer a Altea (la Marina Baixa) l’escriptor i periodista Antoni Beneyto Mestre, conegut com Toni Mestre.

Mestre és considerat com un dels referents del periodisme radiofònic valencià de la Transició, gràcies al seu programa «De dalt a baix», pioner en l’ús del valencià en la ràdio pública, més concretament en RNE, encara sota el franquisme. Però la relació de Toni Mestre amb l’activisme valencià venia de més arrere, quan a finals dels anys seixanta, la llibreria Ausiàs March, que regentava, es va convertir en un dels centres de reunió dels joves valencianistes de l’època.

Posteriorment, va començar una etapa radiofònica fructífera, que es va estendre al llarg de quasi tres dècades, fins al 2001, quan es va jubilar, després d’haver patit la repressió lingüística per part dels responsables de RNE. Aquest fet es va compensar amb la concessió, aquell mateix any, del Premi Nacional de Radiodifusió, concedit per la Generalitat de Catalunya al conjunt de la seua carrera.

Junt amb l’activitat periodística, Mestre va exercir una ingent tasca com a dinamitzador cultural. Va escriure diversos llibres de poesia. Els més importants van ser Fletxes de vent –pel qual va obtindre el premi Jordi de Sant Jordi el 1981-, Pleniluni d’estiu, Retaule i Quadern d’enyor i desig. També va escriure cançons de Pavesos o Lluís Miquel, i va col·laborar amb el cantautor Paco Muñoz en la recuperació de diversos contes d’Enric Valor, dirigits al públic infantil.

No obstant això, la seua tasca més popular, a part de la radiofònica, va ser la de presentador i mantenidor de diversos actes públics. La seua presència en la Nit dels Octubre o en els Premis Micalet va ser habitual fins que la malaltia el va obligar a apartar-se progressivament de la vida pública. Es va centrar llavors en el seu vessant com a columnista, desenvolupada en els últims temps en L’Avanç i Levante-EMV.

El 5 de novembre del 2005 va protagonitzar, amb la seua parella, el primer casament entre persones del mateix sexe a l’Ajuntament de Bocairent (la Vall d’Albaida).

Va morir a València el 28 de juliol del 2006. À Punt Mèdia va posar el seu nom a l’Estudi 1 de la ràdio i li va dedicar un dels capítols del programa «Singulars». Un programa en què se sent la veu de Toni Mestre i es reconstrueix la seua vida amb persones com Maria Josep Poquet, que va fer ràdio amb ell; amb Frederic Martí, company de vida durant més de quaranta anys, i amb altres personatges que el van conéixer.

Fonts: «Singulars. Toni Mestre», À Punt Mèdia / / David Barrachina, «Toni Mestre», Diari La Veu, 2016 / Ricardo Rodríguez, «Muere el escritor y periodista Toni Mestre», Levante-EMV, 2006 / Viquipèdia

Comparteix

Icona de pantalla completa