Diari La Veu del País Valencià
L’antiga Subestació Hidroelèctrica d’Alcoi

La Subestació d’Hidroelèctrica d’Alcoi (l’Alcoià), situada al carrer Colom, és un edifici privat d’estil modernista valencià bastit l’any 1910.

Va ser projectat per l’arquitecte Alfonso Dubé i Díez, l’obra més coneguda del qual és el mercat de San Miguel a Madrid. La façana principal va ser dissenyada per l’arquitecte contestà Timoteu Briet Montaud, que va fer un gran treball de supervisió de tots els detalls.

La construcció, que aprofita el curs del riu Serpis, va ser alçat a instàncies de la companyia elèctrica Hidrola, que, posteriorment, es va anomenar Hidroelèctrica Espanyola i Iberdrola.

A la façana principal es pot observar la seua delicada simetria. La reixa del conjunt, de la qual encara es conserven diversos trams, va ser ideada també per Briet Montaud. També s’hi conserven les típiques característiques de la tendència estilística modernista vienesa de la Sezession en les formes geomètriques i penjolls, un símbol distintiu a les obres d’aquest arquitecte.

Durant la Guerra Civil la central va ser bombardejada per l’aviació italiana, un ataca que també va afectar l’església de Sant Roc i Sant Sebastià, molt pròxima. Pretenien destruir-la amb la intenció de deixar sense subministrament elèctric les fàbriques de la ciutat que es dedicaven a produir material de guerra.

Està catalogada com a patrimoni artístic i forma part de la Ruta Europea del Modernisme. Va ser rehabilitada íntegrament per a albergar un establiment hoteler.

Comparteix

Icona de pantalla completa