Diari La Veu del País Valencià
El Centre del Carme celebra «la gran setmana del disseny valencià» amb una intensa programació liderada per Jaime Hayon

El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) viurà, del 19 al 25 de setembre, una «intensa» setmana de celebració del World Design Festival, creat per l’organització World Design Capital València 2022, amb motiu de la capitalitat valenciana del disseny.

Així, el Consorci de Museus comptarà amb una programació especial d’activitats, obertura d’exposicions, instal·lacions, esdeveniments i trobades en el CCCC que tindran el disseny com a fil conductor.

Jaime Hayon: Infinitament és la primera exposició retrospectiva de gran format sobre l’obra de Jaime Hayon que se celebra a l’Estat espanyol. Una mostra organitzada i produïda pel Consorci de Museus, que forma part del calendari oficial de World Design Capital València 2022 i que podrà visitar-se a les sales Ferreres i Goerlich del CCCC des del 22 de setembre fins al 16 d’abril de 2023.

La selecció aborda la trajectòria artística del dissenyador i creador resident a València, Premi Nacional de Disseny 2021, i tot un referent a nivell internacional, a través d’una selecció dels seus treballs més emblemàtics tant en l’esfera d’instal·lacions i peces artístiques com en la de productes per a empreses.

La mostra inclou també treballs que mai s’han presentat a l’Estat com Masquemask, Mesamachine o Mediterranean Digital Baroque, així com obra pictòrica de gran format i escultures.

El dimarts 20 de setembre a les 20.00 hores es presentarà el catàleg de l’exposició «Nude. 20 anys. 20 dissenyadors», amb una taula redona —d’accés lliure fins a completar aforament—, a la Sala 1 del Centre del Carme.

Moderarà la trobada la periodista i experta en tendències Pepa Casado i comptarà amb la presència de l’empresa Expormim, representada per Javier Pastor; l’empresa LZF amb Sandro Tothill, i els dos estudis de disseny de la dissenyadora Eli Gutiérrez i els dissenyadors de Stone Designs.

Un dia abans, el dilluns a les 18.30, Flos (empresa italiana d’il·luminació) portarà el seu llegat històric fins al Centre del Carme amb Yo soy Arco, una herència de bon disseny del passat al futur, una trobada amb Giovanna Castiglioni, filla del gran mestre Achille Castiglioni, i un homenatge a la seua llum per excel·lència, Arco, d’Achille i Pier Giacomo Castiglioni.

Es tracta d’una de les peces de disseny industrial més replicada i imitada, la primera a obtenir la protecció dels drets d’autor i el primer producte a guanyar el Compasso d’Oro ADI a la Carrera en 2020.

Al llarg dels anys, Arco s’ha convertit en un autèntic manifest de good design: un objecte símbol de llibertat d’expressió en els interiors domèstics, en línia amb la revolució social i cultural que s’estava produint en aquests anys.

La trobada és gratuïta fins a completar aforament, mitjançant inscripció prèvia, i comptarà amb la participació del director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, i amb el director de la revista DXI, Alejandro Benavent.

El mateix dilluns, però a les 20.00, l’empresa fabricadora de mobles Actiu tindrà presència en el Centre del Carme mitjançant un acte que inclourà una composició audiovisual, amenització musical i un vi d’honor en el claustre gòtic del Centre del Carme.

Archirivolto i Actiu presentaran Fluit, la cadira mediterrània 100% sostenible, posant en valor aquesta peça com a exemple d’aquests nous processos. Està elaborada amb fibra de vidre i plàstic polipropilé 100% reciclatge, certificat per GreenWorld Compounding, i prové de les caixes de fruites i verdures. La trobada és gratuïta fins a completar aforament.

Sostenibilitat

Del 16 al 25 de setembre a la sala Zero del Centre del Carme es presenta Botanical RE-Form, una instal·lació que qüestiona els límits de la nostra memòria i subverteix l’espai per a convertir-lo en un ecosistema vegetal de Fòrmica.

Un viatge «semàntic i reflexiu» que proposa redescobrir de la mà dels artistes Inma Carpena i Alex Hug, la dissenyadora interdisciplinària Emma Fifield i l’estudi d’arquitectura i disseny Mecanismo, quatre conceptes que fan viure millor: renaturalitzar, reutilitzar, reciclar i reformular.

Com a part d’aquesta celebració del disseny valencià, la col·lecció Formentor de Blasco & Vila serà present en el Centre del Carme del 20 de setembre al 17 d’octubre.

Les butaques i banquetes de rotang d’aquesta col·lecció constituiran seients ideals per a gaudir del claustre de què fora un convent en el segle XIII i avui és l’espai que centra en València el batec de la cultura contemporània i el disseny.

Formentor és fruit de la reedició de dues peces d’H Mobles, l’empresa del moble modern nascuda en 1958 a Pamplona de la mà de la família Huarte.

Coincidint el 2022 amb la celebració del seu 30 aniversari, Blasco & Vila evoca amb aquests seients un lloc icònic de l’illa de Mallorca lligat a la història d’aquesta família.

Elaborades amb la tècnica artesanal de medul·la de rotang trenada, estan inspirades en les dissenyades originàriament en 1961 per Gregorio Vicente Cortés, director tècnic d’H Mobles i creador del corpus principal del catàleg d’aquesta companyia que va posar tècnics i artistes al servei de l’art del moble modern a l’Espanya de mitjan segle XX.

Una volta a l’origen a través de la fidel reedició de peces originals que ha comptat amb la col·laboració del reconegut dissenyador i arquitecte Pedro Feduchi.

Guiats per la seua filosofia de crear un producte honest, des de la seua fundació, en 1992, totes les peces de Blasco & Vila surten del seu taller de tapisseria a Moixent (la Costera), on es confeccionen amb la mirada posada a assegurar la seua perdurabilitat en el temps.

A més, el 24 de setembre el Centre del Carme, World Design Capital València 2022 i Rubio tornen a acostar el disseny als més petits amb «L’art de dissenyar lletres», una sèrie de tallers infantils de lettering (cal·ligrafia artística).

Els tallers, dissenyats per a nens i nenes de 8 a 13 anys, compten amb una part teòrica en la qual s’expliquen conceptes com les parts de les lletres o els diferents tipus de lletres i què transmeten, i una segona part que permet posar en pràctica el que s’ha aprés. L’accés als tallers és gratuït amb inscripció prèvia. L’activitat se celebrarà de nou els dies 15 i 22 d’octubre.

Comparteix

Icona de pantalla completa