Diari La Veu del País Valencià
La Unió preveu un descens de collita d’ametlla del 50% i una caiguda d’ingressos de 17 milions

Els càlculs de la Unió de Llauradors preveuen un descens de la collita d’ametlles superior al 50% al conjunt del País Valencià, cosa que es traduiria en una caiguda d’ingressos d’uns 17 milions d’euros. Aquesta davallada productiva segueix els passos de la producció estatal, que es podria reduir en un 70% de mitjana.

Aquesta «dràstica reducció» de la collita s’acumula a la registrada ja en la passada campanya, segons assenyalen des del sindicat agrari, que indiquen que està relacionada amb les gelades ocasionades per la borrasca Ciril a l’abril, que van afectar les principals zones de producció, conjuntament amb l’impacte de la sequera, les pluges prèvies i la falta d’hores de sol, que haurien provocat aquesta disminució important i «una caiguda de les rendes per a l’agricultor professional», segons ha indicat l’organització en un comunicat.

Alhora, segons destaquen des de la Unió, amb una reducció de collita d’aquesta magnitud les cotitzacions no responen. El preu mitjà que percep un productor valencià d’ametlla durant aquesta campanya –la setmana 35– és lleugerament inferior al preu percebut durant la mateixa setmana de la campanya passada.

El responsable de fruits secs de l’entitat agrària, Ricardo Beltrán, no troba cap explicació comercial per a aquesta situació, però destaca l’evidència del que La Unió denuncia des de fa temps: la gran especulació que porten a terme alguns agents que intervenen en la cadena alimentària.

Davant aquest escenari, des de La Unió s’insisteix en la demanda d’ajudes directes per als productors en zones de cultiu tradicional, amb uns suports xifrats en 125 euros per hectàrea que servirien per recuperar les ajudes que el sector ja tenia durant l’anterior Política Agrària Comuna (PAC) i que estan encara configurades amb aquesta finalitat. Igualment, des del sindicat reiteren la necessitat d’adaptar les pòlisses d’assegurances agràries a les particularitats del sector. «Reclamem ajudes excepcionals davant un desastre climàtic igualment excepcional», assenyala Beltrán.

Comparteix

Icona de pantalla completa