Diari La Veu del País Valencià
Un podcast i un documental, els dos projectes seleccionats en la segona convocatòria d’EscolaLAB

El podcast El Recapte i el documental Pelletes tornarà són els dos projectes seleccionats per Escola Valenciana en la segona convocatòria d’EscolaLAB, el laboratori de projectes innovadors en valencià que impulsa l’entitat cívica.

Després de la fase de presentació, que va tindre lloc durant els mesos de maig, juny i juliol, i de la posterior selecció de projectes, aquests dos optaran a aconseguir el finançament necessari perquè es facen realitat.

Després de l’èxit de la primera convocatòria d’EscolaLAB -en la qual quasi 500 persones van aportar uns 18.000 euros que van fer possibles els tres projectes-, la convocatòria d’enguany «aspira a repetir l’èxit de la primera edició i continuar fent possibles projectes culturals innovadors que tenen el valencià com a llengua vehicular i que tindran un impacte positiu en la promoció del valencià», destaca l’organització.

EscolaLAB compta amb el suport logístic de la cooperativa Tresdeu i de Verkami, i la col·laboració de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport i l’àrea de Cultura de la Diputació de València.

El recapte

El Recapte és una proposta de podcast que «vol ser un espai sobre la cultura pròpia: la culinària, la lingüística, la social… i la seua relació amb la sostenibilitat i el concepte de vida bona». S’hi abordaran temes com ara la gastronomia, la criança o el treball a través de bones pràctiques, siguen valencianes d’arrel o foranes que es puguen incorporar des d’una gramàtica pròpia».

El programa aspira a «ser espai de reflexió i trobada sobre la vida bona (i saborosa), on el fet polític siga personal més fins i tot que a l’inrevés, una mena de guia vital per a adults semi funcionals que faça de llavor d’una comunitat al llarg i ample del nostre territori».

Aquest projecte està impulsat per Francesc Miralles, Andrea Kruithof i Juan Cardona, tres politòlegs i amics que exerceixen en Atzuvieta, una consultora especialitzada en el desenvolupament de les capacitats endògenes del territori a través de diversos vectors d’intervenció pública i comunitària.

Pelletes tornarà

Per la seua banda, Pelletes tornarà pretén recuperar la història de la Revolució del Petroli a Alcoi, de la qual es compliran 150 anys el 2023, uns fets que «mereixen ser commemorats com el que van significar: un conflicte de classes i no una qüestió romàntica», defensen els seus responsables.

El Col·lectiu Revolta 1873, integrat per membres del sistema educatiu públic: Diego Fernández, professor d’història en l’IES Andreu Sempere d’Alcoi; Lluís Català, professor de sociologia de la Universitat d’Alacant, i Rebeca Sanjuan, mestra de l’Escola de Benilloba, impulsen aquest curt-documental que genera un nou relat.

A partir del guió original de Diego Fernández i documentat amb imatges, il·lustracions o pintures tant de l’època com dels nostres dies, l’audiovisual narra els antecedents i les conseqüències del conflicte entre la classe treballadora, la més nombrosa i menystinguda, i la burgesa, una minoria cobdiciosa.

Comparteix

Icona de pantalla completa