Diari La Veu del País Valencià
Mas aposta per un tercer Botànic, però «reestructurat» i amb un canvi en el repartiment de conselleries

La vicepresidenta, portaveu del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha expressat aquest dimarts la seua aposta per una tercera edició del Botànic, però «reestructurat» i amb un canvi «estructural» en el repartiment de les competències de conselleries, que no repetisca el model orgànic d’aquests anys i que establisca «mecanismes de confiança mútua».

Mas s’ha pronunciat en aquests termes a Alacant, en la conferència «Obrir el futur amb un nou Botànic», organitzat per Club Información, la Universitat d’Alacant, la CEV, À Punt i Baleària, en el qual també ha indicat que la candidatura de Compromís a la Generalitat per a les eleccions autonòmiques del 2023 és una «qüestió pendent» i ha demanat prudència fins al febrer, quan la coalició celebrarà les primàries.

La vicepresidenta ha subratllat que els dos governs del Botànic -el primer amb el suport parlamentari de Podem, que no va entrar en l’executiu- han generat «canvis significatius» a la Generalitat enfront de «tots els arguments que volen tornar al passat, en el qual el PP va governar malament».

També ha reivindicat un nou govern que tinga un full de ruta que combata el canvi climàtic, que es «plante» davant del govern espanyol per a reivindicar un «finançament just» per al País Valencià «governe qui governe a Madrid», i que tinga l’objectiu de la gestió dels Fons Europeus per a afavorir la creació de 190.000 llocs de treball.

A parer seu, «ningú pot dir que el govern del Botànic haja defraudat col·lectivament, perquè la ciutadania, la que té menys poder adquisitiu, està molt més segura que fa set anys», ha asseverat Mas, qui ha defensat que «tots els pressupostos s’han provat amb les dates i xifres previstes».

Així mateix, la vicepresidenta també ha parlat de la «transparència» com «una palanca del bon govern» de la Generalitat perquè «no hi ha hagut desviacions al clientelisme» i ha apel·lat a la renovació d’una majoria d’«esquerres» al País Valencià. «L’esquerra no pot alimentar discursos que no afavoreixen la cohesió. El tercer Botànic ha de tindre un pensament transversal per a una societat molt més complexa que la del 2015», ha resolt.

Mónica Oltra

Quant a les primàries, la coalició «no tanca la porta» al retorn de Mónica Oltra per a encapçalar la candidatura de Compromís, encara que reconeix que resulta una qüestió «complicada», perquè depén dels temps judicials.

Quan li han preguntat si ha existit una «conspiració» per a «apartar» Oltra de l’activitat política -pel fet que exercisquen l’acusació, entre altres, el líder d’Espanya 2000, José Luis Roberto, i l’exdirigent de Vox i presidenta de Gobierna-te, Cristina Seguí-, Mas ha respost que «tothom ha vist les dinàmiques amb aquests fets».

Sobre la possibilitat que la candidatura de Compromís a la Generalitat es dirimisca finalment entre ella i el diputat en el Congrés, Joan Baldoví, ha assenyalat que aquesta és una «qüestió pendent», que es decidirà al febrer, per la qual cosa ha demanat «prudència». «Ara vull pensar en altres qüestions perquè no fa ni dos mesos que estic de vicepresidenta i se m’han fet com quatre anys», ha ironitzat, i ha tornat a demanar «esperar un temps».

Taxa turística

D’altra banda, respecte de la taxa turística ha indicat que pensa que no penalitzarà Compromís en les pròximes eleccions. «És una aplicació voluntària, no estem aprofundint en cap obligació per a cap Ajuntament. Crec que s’ha mediatitzat massa aquest debat», ha assenyalat.

Pel que fa a la reforma fiscal que planteja el president de la Generalitat, Ximo Puig, Mas ha apuntat que ha de ser una reforma que beneficie les famílies treballadores i que pitjor ho estan passant amb l’augment del nivell de vida. «Aquests pressupostos, també amb una reforma fiscal, han de contindre els problemes de les famílies treballadores i més vulnerables», ha afegit.

Comparteix

Icona de pantalla completa