Diari La Veu del País Valencià
Francesc Viadel presenta la novel·la «L’estiu dels brivalls» a Bétera aquest divendres

Francesc Viadel presenta aquest divendres, 16 de setembre, a les 19 h, a l’Ateneu de Bétera (el Camp de Túria) la seua última novel·la L’estiu dels brivalls (Vincle Editorial), obra guanyadora del Premi Teodor Llorente 2021 de novel·la negra de la Pobla de Vallbona (el Camp de Túria). A més de l’autor, hi intervindran el periodista Miquel Calvet i l’editor Manolo Gil.

Vint anys després de la publicació de Terra, Viadel torna a la narrativa amb aquesta història descarnada sobre l’infern que habiten els perdedors. A través de la vivència del jove Marc Lloret, el lector s’endinsa en les vicissituds dels jornalers agrícoles en l’atur subsidiat per l’Estat durant la desfeta econòmica de finals dels anys huitanta del segle passat. L’acció transcorre en el món lumpen d’una ciutat indeterminada de la comarca de la Ribera, on els personatges malden per sobreviure als naufragis personals. Un món cruel dominat per la llei del més fort, per la delinqüència, i on les drogues i la prostitució formen part d’una quotidianitat estranyada per l’stablishment que ignora o nega aquesta realitat ben viva dins de les seues pròpies fronteres.

«Tot i que la història semble molt dura, la meua mirada no deixa de ser la mirada d’un periodista sobre la realitat, sobre una realitat històrica, sobre un passat pròxim, sobre un món que vaig conéixer i en el qual van sucumbir moltes persones de la meua generació», destaca Viadel. «No és una novel·la autobiogràfica, sinó una ficció amb molts elements que he conegut de primera mà. Tampoc faig cap mirada moral», assenyala.

L’editorial explica que «amb un estil obertament expressionista i un llenguatge acurat, però amb una estructura impressionista, L’estiu dels brivalls és un mural ferotge en el qual es mostren les conseqüències devastadores de les desigualtats socials a les comarques centrals valencianes als anys 80, un univers comú a altres indrets i realitats». «Un text angoixant, sense concessions de cap mena, que submergeix el lector en una atmosfera carregada de violència i perills molt pròxima a Nois de la vida, de Pier Paolo Pasolini, i Diari del lladre, de Jean Genet, sense oblidar els elements de la subcultura quinqui», afegeix.

L’escriptor i periodista Francesc Viadel (Algemesí, 1968) és doctor en Sociologia per la Universitat de València i professor de periodisme a la Facultat Blanquerna de la Universitat Ramon Llull de Barcelona. La seua activitat com a docent la compagina amb nombroses col·laboracions en premsa, ràdio i televisió. Els darrers anys ha estat columnista de mitjans com Nosaltres La Veu i Nació Digital i comentarista a Catalunya Ràdio. També ha publicat articles de divulgació a L’Espill i Caràcters. Entre els seus llibres d’assaig polític destaquen No mos fareu catalans. Història inacabada del blaverisme; La gran depuració. Catalanistes, marxistes, nazis, jueus i traïdors; Catalanofòbia, el mal invisible d’Espanya; i Valencianisme, l’aportació positiva. Cultura i política al País Valencià. També ha publicat els poemaris Si la lluna és plena, Èxode salnitrós i Ciutat, dies insòlits. La seua novel·la Terra va obtenir el premi de narrativa Blai Bellver 2001. Amb L’estiu dels brivalls torna a la narrativa de ficció.

Comparteix

Icona de pantalla completa