Diari La Veu del País Valencià
El Ministeri de Política Territorial prioritza la denominació en valencià de diversos municipis del país

El Ministeri espanyol de Política Territorial, en mans d’Isabel Rodríguez (PSOE), ha modificat la prioritat nominal de 22 municipis valencians que passaran a tindre com a primera denominació la seua referència en la llengua del país. D’aquesta manera, municipis amb denominació bilingüe passaran a constar amb el nom en valencià com a primera opció, de tal forma que Alacant, per exemple, es denominarà oficialment «Alacant / Alicante» i no a l’inrevés. El mateix ocorrerà amb ciutats destacades com ara Elx (Baix Vinalopó), Alcoi (Alcoià), Sant Vicent del Raspeig (Alacantí) o Xàbia (Marina Alta).

Els canvis, que van ser publicats al Registre d’Entitats Locals del Ministeri esmentat el passat 30 de març, han sigut ara recollits per l’Institut Nacional d’Estadística i n’han sigut informats els consistoris afectats. Les modificacions obeeixen al decret 69/2018 de la Generalitat, que regula la toponímia oficial dels municipis valencians i que assenyala que els municipis amb denominació bilingüe han de prioritzar la toponímia en valencià a les zones considerades de predomini lingüístic valencià.

Així, els municipis que canvien l’ordre de la seua denominació, Alacant, Sant Vicent del Raspeig, la Torre de les Maçanes, Xixona (l’Alacantí), Alcoi (l’Alcoià), el Poble Nou de Benitatxell, Xàbia (Marina Alta), la Vila Joiosa (Marina Baixa), el Camp de Mirra (Alt Vinalopó), Elx (Baix Vinalopó), Monòver (Vinalopó Mitjà), L’Orxa (Comtat), Moixent, Novetlè (Costera), Sagunt (Camp de Morvedre), Benicàssim, Orpesa (Plana Alta), Suera (Plana Baixa), les Useres i Xodos (l’Alcalatén).

Comparteix

Icona de pantalla completa