Diari La Veu del País Valencià
Tal dia com hui del 1976 dues bombes van esclatar a l’estadi del Llevant, on es preparava la Trobada dels Pobles

El 15 de setembre del 1976, dues potents bombes van esclatar a l’estadi del Llevant. Faltaven pocs dies per a la Trobada dels Pobles. Tanmateix, malgrat l’atemptat, el 18 de setembre a les 20 hores, 25.000 persones van acudir a l’aplec. Entre els detinguts pels fets hi havia l’ultradretà José Luis Roberto, encara que mai se’l va arribar a condemnar.

A les 12 hores, el governador civil, Mariano Nicolás, va suspendre l’acte de forma verbal per la presència de banderes i pancartes comunistes i republicanes. Dels catorze cantants que hi participaven, encara en quedaven cinc per actuar. Segons sembla, només estaven autoritzades les banderes valencianes, no les d’altres nacionalitats i regions de l’estat espanyol, ja que l’esdeveniment, tot i que estava convocat al País Valencià, pretenia acollir el missatge i reivindicació autonòmica dels diversos pobles de l’Estat.

Des de les 18 hores del dissabte, hora en què van obrir l’estadi, hi va haver una desfilada per la gespa de pancartes i banderes dels més contraposats partits polítics, encara que en tot moment predominava la senyera que hi havia situada darrere de l’escenari, que feia més de 600 metres quadrats. Un servei d’ordre de 300 persones i un equip de 10 radiotelèfons van controlar tots els moviments del públic .

Els 25.000 espectadors van aplaudir especialment les actuacions d’Elisa Serna i Luis Pastor, per Castella. Ovidi Montllor es va encarregar de presentar la trobada que va arrancar amb les cançons del grup Lluís Miquel i 4 Z. Per Eivissa va actuar Uc. En representació de Portugal Luis Cilia; per Galícia, Bibiano i Benedeto, i pel País Valencià, el segon intèrpret va ser el grup d’Aracelli Banyuls. Amb l’actuació de Dolores Lafitte, representant de Catalunya, va arribar la prohibició del Govern Civil. Al llarg de tot l’acte, els organitzadors anaven recordant les condicions en què aquest estava autoritzat.

Amb motiu de l’actuació de Lupe, representant d’Euskal Herria, va ocórrer un incident que va paralitzar uns minuts el festival. Quan entonava la seua primera cançó, una persona portadora d’una ikurriña va saltar a l’escenari i va ser ràpidament expulsada pels membres del servei d’ordre. El públic va començar a cridar «llibertat». L’incident es va solucionar amb la presència col·lectiva de tots els cantants que van sol·licitar que continuara l’actuació sense més contratemps.

D’altra banda, el presentador va explicar que el festival només podia estar presidit per la bandera valenciana. Coneguda la suspensió pels altaveus, el públic va demanar la dimissió de governador. Cap a dos quarts d’una, va fer acte de presència a l’estadi la policia, que va desallotjar la part dels assistents que es resistien a eixir del camp del Llevant. Finalment, no van poder actuar Manuel Gerena en representació d’Andalusia, Labordeta per Aragó, Els Parra per Xile, Cabrera per Uruguai i Ovidi Montllor pel País Valencià.

El desallotjament de l’estadi del Llevant va provocar manifestacions i càrregues de la Policia Armada tota la matinada. Després, els organitzadors de la Trobada van ser sancionats amb 250.000 pessetes.

Fonts: «Desalojados 20.000 jóvenes de la Trobada», Valenpedia, Las Provincias / Jaime Millás, «Suspendida “La trobada dels pobles” por la presencia de banderas», El País, 1976 / Miquel Noguer, Lydia Garrido, «Una empresa vinculada a la ultraderecha vigilará monumentos de la Generalitat», El País, 2009

Comparteix

Icona de pantalla completa