Diari La Veu del País Valencià
Troben tres projectils de la Guerra Civil sense detonar en els treballs d’extinció de l’incendi de Begís

El Servei de Bombers Forestals de la Generalitat ha trobat tres projectils de la Guerra Civil sense detonar durant els treballs d’extinció de l’incendi de Begís (l’Alt Palància).

Segons els bombers, es tracta d’una situació habitual des de fa anys, sobretot en zones com aquesta, pertanyent al Territori XYZ o Línia Metallana, una de les línies defensives més grans construïdes a l’Estat i que conserva nombrosos vestigis dels combats encara sense fer explotar.

Dos dels artefactes van aparéixer en plena extinció de l’incendi per la unitat de bombers forestals de Zarra i Énguera, a Andilla (els Serrans), i per la unitat helitransportada de Castelló de la Plana a la base militar del Toro (l’Alt Palància). El tercer va ser detectat aquest cap de setmana per uns ciclistes que van avisar la unitat de Gilet (el Camp de Morvedre), que feia tasques de vigilància a la zona cremada.

El cap de la Unitat de Bombers Forestals de Xèrica (l’Alt Palància), José Vicente Bolumar, ha assenyalat que «ja l’any 2000, en un incendi a Xèrica, es van sentir detonacions durant tota una nit procedents d’un antic polvorí, i el 2020, durant un altre incendi a Begís, els bombers van trobar una granada sense detonar i quan hi va acudir la Guàrdia Civil, en va descobrir una altra».

Davant d’aquesta situació perillosa, que s’afegeix a l’extinció d’un foc, Bolumar ha indicat diverses solucions: «Una d’elles, que ja s’aplica a Alemanya, on són nombrosos els vestigis armamentístics procedents de la Segona Guerra Mundial, són les cremes prescrites en llocs en què se sap que hi ha munició, la qual cosa permetrà detonar-la d’una forma controlada».

Així mateix, ha apuntat que «s’ha de fer un treball previ abans de les cremes i delimitar sobre el pla on hi ha hagut incendis i on no des del final de la Guerra Civil». «D’aquesta manera, si es creuen les dades amb l’històric d’incendis declarats que recull Prevenció d’Incendis Forestals, es podrà saber amb certesa on no hi ha hagut incendis, que seria la zona amb més perill d’explosió de material de guerra», ha ressaltat.

«En aquest incendi hem vist que just on més ha explotat material de guerra és allà on no hi ha hagut incendis des de l’any 1936, ja que era territori agrícola que, després de l’abandó rural, va ser reforestat per Icona als anys 50 i, per tant, era la primera vegada que aquests boscos es cremaven des de llavors», ha afirmat Bolumar.

En aquesta línia, ha indicat que «una altra alternativa seria creuar dades amb l’Exèrcit i assenyalar les zones ja cremades i fetes explotar i diferenciar-les de les zones calentes on va haver molta activitat durant la Guerra Civil per a tindre-les localitzades amb brevetat i afrontar l’extinció d’una forma més cautelosa».

El protocol d’actuació quan es produeix una troballa de material de guerra es resumeix a «no tocar l’artefacte, acordonar la zona, allunyar-s’hi i avisar el Servei de Desactivació d’Explosius de la Guàrdia Civil perquè procedisca a la detonació de manera controlada», ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa