Diari La Veu del País Valencià
«Esborrem les armes; escrivim la pau», un taller didàctic que es desenvoluparà a les escoles de diversos pobles

El Fons Valencià per la Solidaritat i la Diputació de València inicien la tercera edició del projecte d’educació per al desenvolupament «València per la Pau», que tindrà lloc durant l’últim quadrimestre del 2022 i està compost per diferents activitats de sensibilització i didàctiques, basades en la cultura de la pau i la no-violència.

La iniciativa pretén acostar l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 16 (Pau, Justícia i Institucions Sòlides) a la població de diversos municipis: Agullent (la Vall d’Albaida), Benifaió (la Ribera Alta), Bocairent (la Vall d’Albaida), Favara (la Ribera Baixa), Llutxent (la Vall d’Albaida), la Llosa de Ranes (la Costera), Sagunt (el Camp de Morvedre) i Xàtiva (la Costera), i conscienciar sobre la necessitat de construir societats pacífiques, justes i amb institucions democràtiques que respecten les llibertats i els drets humans.

Les activitats que es duran a terme en el marc d’aquest projecte es divideixen en aquelles dirigides a la població general de les localitats participants; un taller didàctic enfocat en els centres educatius d’aquestes, i una jornada formativa dirigida a docents, així com a personal polític de les entitats locals sòcies del Fons.

El taller didàctic «Esborrem les armes; escrivim la pau», que es desenvoluparà als centres educatius, compta amb unes guies didàctiques per a alumnat de secundària i primària i està compost per dues sessions. La primera és un cinefòrum a partir del documental Els Fils del Tauler, del Col·lectiu Mirades, que parla sobre les causes i les conseqüències que generen els conflictes bèl·lics. En el posterior espai per a la reflexió hi participen protagonistes del documental.

La segona és una visita guiada a l’exposició El Fil de la Por, dinamitzada pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau. Té com a finalitat explicar, des d’un punt de vista visual, directe i pedagògic, les situacions de violència armada a tot el món i la responsabilitat dels països europeus en l’èxode massiu de persones refugiades que proven d’arribar a Europa. A més, vol crear consciència per a posar fi a aquesta mena de violència i reflexionar sobre alternatives basades en la cultura de pau i en la defensa dels drets humans. Aquestes dues activitats també s’ofereixen al públic en general.

Finalment, la jornada formativa, «Ciutadania per la pau. La cultura de pau com a element transversal en l’educació», que compta amb la col·laboració del CEFIRE, que tindrà lloc els dies 18, 19 i 20 d’octubre a Xàtiva, donarà a conéixer a docents, així com a personal tècnic i polític dels ajuntaments i mancomunitats membres del Fons, diferents recursos i experiències per a fer transversal la cultura de la pau en l’educació.

El president del Fons Valencià per la Solidaritat, Álvaro Escorihuela, ha destacat l’inici de la tercera edició de «València per la Pau» com «la consolidació de l’educació per al desenvolupament i la ciutadania global des de la descentralització i el municipalisme valencià per a acostar des de la màxima proximitat el valor de la cultura de la pau».

Per part seua, la diputada de Cooperació Internacional de la Diputació de València, Mentxu Balaguer, ha assenyalat que d’aquesta manera «la Diputació continua apostant per la territorialització dels ODS mitjançant el municipalisme solidari».

Comparteix

Icona de pantalla completa