Diari La Veu del País Valencià
La premsa alacantina dona per fet que Ana Barceló serà l’alcaldable socialista de la ciutat

Segons ha avançat el diari alacantí Información, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha optat perquè l’exconsellera de Sanitat i actual síndica del PSPV a les Corts, Ana Barceló, siga la candidata a l’alcaldia d’Alacant. El president valencià també valorava la possibilitat de triar la consellera d’Innovació, Josefina Bueno, que aniria finalment com a cap de llista per la demarcació d’Alacant a les Corts valencianes.

Ana Barceló, que també va ser alcaldessa de Saix (Alt Vinalopó), va guanyar transcendència durant la pandèmia, atès que va ser la consellera que va haver de gestionar la crisi sanitària. Coneix Alacant per haver exercit com a advocada a la ciutat, però no hi té més vincles, i des del sector socialista liderat per Ángel Franco –qui controla des de fa dècades el PSPV a Alacant– no es contempla amb entusiasme aquesta tria. De fet, l’agrupació local fa temps que aposta perquè un dels seus, Miguel Millana, siga candidat a l’alcaldia. Es tracta de l’actual portaveu del grup municipal a l’Ajuntament, qui va substituir Francesc Sanguino després del conflicte que va enfrontar l’anterior alcaldable amb l’esmentat Ángel Franco.

Dins les enquestes també hi havia la possibilitat que Julián López Milla, president de l’Autoritat Portuària d’Alacant, esdevinguera alcaldable, però tot fa pensar que Barceló concorrerà com a cap de llista en una ciutat en què els socialistes ho tenen ben complicat. L’estabilitat del PP, la seua tendència positiva a nivell estatal des de l’arribada de Feijóo i el vot local, que acostuma a fer-se en clau espanyola, porten penalitzant els socialistes des que van perdre l’alcaldia el 1995. De manera aïllada, i gràcies a la tendència general estatal, l’esquerra es va fer amb l’Ajuntament gràcies a un pacte entre PSPV, Guanyar –coalició dominada per Esquerra Unida– i Compromís, però no van poder esgotar la legislatura després que l’alcalde, el socialista Gabriel Echávarri, fora imputat per fraccionament de contractes i posteriorment condemnat. Quan Echávarri havia de ser substituït per la socialista Eva Montesinos, el vot trànsfuga de la regidora Nerea Belmonte, de Podem, va servir per atorgar l’alcaldia a Luis Barcala, que governa la ciutat des del 2018 i que repetirà com a candidat del PP a continuar en la màxima institució municipal.

Barceló té el repte de tornar a trencar aquesta tendència. Al 2019, tot i la tendència favorable amb Pedro Sánchez, el PSPV va aconseguir traure nou regidors, els mateixos que el PP, tot i que aquest partit va traure 2.000 vots més, fet que li va permetre assolir l’alcaldia pactant amb Ciutadans i sense haver de comptar amb els vots favorables de Vox.

Comparteix

Icona de pantalla completa