Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat multiplicarà per més de tres la inversió en prevenció d’incendis forestals

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha avançat que la Generalitat multiplicarà per més de tres la quantitat invertida en prevenció d’incendis, en passar dels 27 actuals als 86, amb la finalitat de «proveir millor» aquest aspecte i, d’ells, 40 milions estaran destinats «directament» als ajuntaments perquè puguen desenvolupar plans de prevenció.

Així ho ha avançat Mollà aquest dimecres després de reunir-se amb els alcaldes i alcaldesses dels ajuntaments afectats pel foc de Begís (l’Alt Palància), on ha incidit en la importància d’invertir en aquesta àrea i ha apostat per destinar més recursos «a la prevenció que a l’extinció», atés que la primera, sobretot, és «fonamental».

Mollà ha remarcat així mateix la rellevància que els municipis compten amb plans de prevenció d’incendis i, sobre aquest tema, ha destacat que la present legislatura va començar amb 60 plans aprovats i hui dia la xifra assoleix els 401.

En la reunió amb els alcaldes, s’ha informat que en la taula postincendi, que se celebrarà el setembre, es plantejaran «mesures concretes». En qualsevol cas, ha garantit que la premissa que se seguirà per a prioritzar aquestes actuacions serà la d’evitar l’erosió del sòl, ja que després «per a qualsevol treball de restauració» s’ha de disposar un sòl «consolidat», també per a la seguretat de les persones.

En aquest sentit, la consellera ha assenyalat que els treballs de recuperació dels espais arrasats pels focs se centraran en la retirada dels arbres cremats i caiguts als costats de camins i carreteres, que puguen suposar un perill.

Per a això, s’activarà de manera «immediata» la quantitat d’1,2 milions d’euros, després d’una aportació del Ministeri, i a partir de llavors «s’obri un horitzó de planificació postincendis» que contempla, entre altres mesures, la licitació per a aprofitaments de terrenys de masses cremades perquè els municipis puguen extraure’n beneficis.

A continuació, es desenvoluparà el procés de la restauració ambiental del terreny, a partir del segon any, quan habitualment comença a brotar la vegetació, una fase per a la qual la Generalitat destinarà uns 50 milions d’euros, tant per a les zones afectades de Begís com per a les del foc de Vall d’Ebo (la Marina Alta).

Comparteix

Icona de pantalla completa