Diari La Veu del País Valencià
ERPV demana a la CE pels macroprojectes de renovables i els possibles incompliments de la normativa ambiental

Els eurodiputats d’Esquerra Republicana (Verds/ALE) Jordi Solé i Diana Riba han preguntat a la Comissió Europea si està al corrent dels nous projectes fotovoltaics i eòlics, així com les actuacions previstes per garantir la preservació de la Xarxa Natura 2000 i el compliment de la normativa ambiental europea.

«No podem aspirar a l’energia renovable a costa de la salut ambiental. La Xarxa Natura 2000, així com altres hàbitats naturals no poden quedar desprotegits», ha dit la secretària general d’ERPV, Maria Pérez, qui veu en el decret 6/2022 l’excusa perfecta per a «donar a guanyar diners als de sempre, les oligarquies».

L’eurodiputat Jordi Solé es va entrevistar en la seua darrera visita al País Valencià el juliol passat amb entitats ecologistes valencianes que li feren arribar la seua preocupació davant la possibilitat que la nova normativa que es prepara, emparada pel decret espanyol 6/2022 de mesures urgents davant la invasió d’Ucraïna, puga deixar desprotegida la Xarxa Natura 2000. El decret esmentat facilita la implantació de grans instal·lacions renovables reduint les exigències de protecció ambiental en l’obtenció dels informes.

En aquest sentit, la resposta de la Comissió és clara i afirma que va mantindre contacte amb el govern espanyol abans del decret llei 6/2022 per tal d’assegurar-se que s’agilitzen els procediments d’avaluació d’impacte ambiental dels projectes d’energies renovables i que aquests s’ajusten als requisits ambientals de la UE.

A partir d’aquest decret diferents comunitats preparen nova legislació, que permeta autoritzar projectes fotovoltaics i eòlics sense atendre la deguda protecció de la Xarxa Natura 2000 i altres mesures de protecció ambiental.

Al País Valencià, hi ha vora 90 projectes esperant els permisos. Per això, Pérez ha sigut taxativa: «Demanem al president Puig i la consellera Mollà que no caiguen en la temptació de reduir la protecció ambiental. Aquesta seria una estratègia del tot insostenible des del punt de vista ambiental, econòmic i social. No consentirem que el joc de trilers del govern espanyol s’estenga al País Valencià».

Comparteix

Icona de pantalla completa