El monestir de Sant Esperit, a Gilet

El monestir de Sant Esperit (Sancti Spiritu), a Gilet (el Camp de Morvedre), és un establiment franciscà del segle XV situat a la vall de Toliu, a la serra de la Calderona. 

Va ser fundat per Maria de Lluna, esposa de Martí l'Humà, arran de la pacificació de Sicília. Per a això, va obtenir la donació dels terrenys de Jaumeta de Poblet, vídua de Pere Guillem Català, senyor de Gilet, el qual va heretar la propietat juntament amb la seua filla Joana, i va confirmar la donació del papa Benet XIII el 1403.  

El rei Ferran el Catòlic va sol·licitar la cessió a les trinitàries, accedint al desig de sor Isabel de Villena, però això no va arribar a consumar-se i el monestir va romandre abandonat fins al 1491. El 1692, va tenir lloc la inauguració de l'església actual, després d'uns anys d'abandó.

Durant la Guerra del Francés, els frares van deixar les instal·lacions i es va convertir en un hospital de sang. El 1813, els religiosos van tornar i, ja en la desamortització, les extenses pinedes van passar a mans de l'Estat.

El 1835, els frares van abandonar l’establiment una altra vegada. El 1878, el van ocupar novament i, el 1889, el van declarar col·legi de missions per a Terra Santa i el Marroc sota el patronat de la reial corona. 

Després del parèntesi de la Guerra Civil, hi van assistir un gran nombre de novicis, però actualment ha perdut la condició de col·legi. Hui dia, s'hi ha instal·lat un museu amb obres i documents interessants (destaquen les escultures de Mariano Benlliure). Fonamentalment, és un lloc d'esplai i descans, que té un servei d'alberg.

 

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.