Diari La Veu del País Valencià
La nevera del Pinar del Retor, a Aín

La nevera del Pinar del Retor, a Aín (la Plana Baixa), està situada a l’inici d’un barranc del paratge anomenat Coll de Barres, al bell mig de la Serra d’Espadà. Per accedir-hi cal sortir del poble i dirigir-se, per la pista del Corralet en direcció a Eslida. També es pot arribar pel barranc de la Caritat, passant pel corral de l’Horteta i el barranc de l’Ereta, i, des de la font de l’Ereta al coll de Mosquera. Des d’ací, s’aplega al Pinar del Retor.

L’estat de conservació és regular, ja que amb el pas del temps s’han produït despreniments a les parets i la vegetació ha envaït el lloc.

Aquesta nevera, gelera, casa de neu, pou de gel, pou de glaç, pou de neu, poua o cava és un cilindre d’uns 6 metres de profunditat i 5,6 metres de diàmetre. Té una capacitat d’uns 300 metres cúbics.

Sovint presenten planta rectangular, però amb tendència el·líptica. La part superior es tancava amb una coberta en forma de volta que tenia unes obertures per permetre la introducció i l’extracció de la neu o el glaç, si bé de vegades disposaven d’una entrada inferior per a l’operació d’extracció.

Alçada i planta de la nevera del Pinar del Retor | GVA Direcció General de Patrimoni Cultural

Comparteix

Icona de pantalla completa