Diari La Veu del País Valencià
El boom del vídeo posa en risc la intimitat dels menors d’edat

Què està passant amb Instagram? Per què ha nascut el moviment ‘Make Instagram Instagram Again’? La irrupció de TikTok ha revolucionat les xarxes socials. Els vídeos d’entreteniment i de curta durada han deixat en un segon pla les fotografies i Instagram es vol sumar a aquest nou fenomen.

Després de la inclusió de les ‘stories’ l’any 2017, la xarxa social torna a fer un pas cap al format vídeo i ha imitat l’algorisme i experiència d’usuari de TikTok. Encara que Instagram continuarà donant suport a les fotografies, ha implantat una sèrie d’actualitzacions que prioritzen el vídeo amb la intenció de donar-li major dinamisme a la pàgina. A més, han posat en marxa una nova política de recomanacions amb la qual podran aparéixer en el mur dels usuaris posts de comptes que no segueixen.

Des de Qustodio, la plataforma de seguretat digital per a les famílies, adverteixen que aquestes modificacions alteraran la conducta dels usuaris en la xarxa, especialment la dels menors d’edat que es veuran molt més exposats. D’una banda, per l’enorme presència que tenen en aquesta classe de xarxes. Actualment, els nens espanyols passen de mitjana 134 minuts al dia entre Instagram (54 min/dia) i TikTok (80 min/dia). I, per l’altra, perquè aquests nous canvis van encaminats a potenciar els perfils oberts, que podran obtenir més abast entre els usuaris de la xarxa. Cal tenir en compte que Instagram, al contrari que TikTok o Twitter, és una de les xarxes socials amb major nombre de perfils privats. Un comportament que pot variar arran de la nova política de recomanacions.

Conscient d’això, Qustodio analitza alguns dels aspectes claus a tenir en compte a l’hora d’apostar per un perfil públic o privat:

1. Funcionalitat. Per a què uses Instagram? Depenent de l’objectiu amb el qual l’usuari utilitze la xarxa social, pot ser beneficiós o perjudicial tenir un perfil obert o tancat. No és el mateix fer servir Instagram com una eina de treball amb la qual arribar al nombre més gran de clients que com un àlbum fotogràfic per als seguidors del compte.

2. Privacitat. On està el límit entre la intimitat i l’exposició en xarxes socials? Es tracta d’una línia molt fina que és molt fàcil superar. Per exemple, si els usuaris que pugen contingut familiar o personal tenen un perfil obert potser estan exposant els seus fills o els seus amics innecessàriament. Els comptes públics han de tenir especial compte amb el contingut que pugen, especialment si concerneix menors d’edat.

3. Posicionament. És el principal canvi arran de les noves actualitzacions. A partir d’ara l’abast d’arribada serà molt major amb un perfil obert que tancat. Però… estàs segur que vols arribar a molta gent? Al cap i a la fi, el posicionament implica exposició.

Eduardo Cruz, CEO i cofundador de Qustodio, assenyala que «el contingut en xarxes socials va encaminat cap al vídeo. Només cal veure l’èxit de TikTok, els nous canvis que està generant Instagram… Fins i tot Twitter va intentar incloure ‘stories’! No obstant això, cal tenir especial compte amb l’ús que li donen els menors. Un vídeo exposa més que una foto i és més senzill que es faça viral, per la qual cosa, cal vigilar el contingut i l’abast que pot tenir tot allò que pugem a les xarxes».

Comparteix

Icona de pantalla completa