Diari La Veu del País Valencià
SEO/BirdLife demana adaptar els recursos a tasques preventives que eviten incendis virulents

L’organització SEO/BirdLife ha agraït el «gran esforç» dut a terme pel personal que ha treballat «sense descans» en la coordinació i extinció dels incendis de la Vall d’Ebo (la Marina Alta)) i Begís (l’Alt Palància), que han calcinat en conjunt més de 33.000 hectàrees i han afectat zones d’alt valor ecològic de la Xarxa Natura 2000. Així mateix ha demanat adaptar els recursos disponibles a desenvolupar tasques preventives que eviten els focs o, almenys, que no siguen tan virulents com aquests últims.

L’incendi de la Vall d’Ebo ha arrasat quasi 13.000 hectàrees, totes dins del Lloc d’Interés Comunitari (LIC) Valls de la Marina i la Zona d’Especial Protecció per als Ocells (ZEPA) Muntanyes de la Marina. Aquest espai és important per als ocells rapinyaires, especialment per a l’àguila cuabarrada, catalogada com a vulnerable al Llibre Roig dels Ocells d’Espanya, i per contindre nombrosos endemismes vegetals, segons ha indicat l’organització ecologista.

Per part seua, l’incendi de Begís ha afectat una àrea de gran valor natural i paisatgístic, ha calcinat 20.000 hectàrees de muntanya i es considera el més greu ocorregut al País Valencià els últims 30 anys. El foc ha destruït una part de les Zones Especials de Conservació (ZEC) Alt Palància i Curs Mitjà del riu Palància. Es tracta d’una àrea muntanyenca corresponent als contraforts valencians del massís de Javalambre que alberga valuoses masses de savinars barrejats amb carrasques i pi negre. També destaquen les penyes i la vegetació de ribera lligada al llit del riu Palància.

SEO/BirdLife ha subratllat la importància de comptar «amb bons i suficients mitjans d’extinció i amb els professionals que els atenen». «Sense la ràpida i eficaç intervenció d’aquests mitjans no estaríem parlant només de dos grans incendis: la serra d’Espadà i els Serrans possiblement engrossirien aquesta llista», ha recalcat.

«El canvi climàtic està ampliant el període en el qual, per altes temperatures, onades de calor, sequeres, tempestes i vents, el risc d’incendis es converteix en crític. I la virulència i capacitat destructiva dels mateixos augmenta. La prevenció és crucial, i ací hi ha un límit per als mitjans d’extinció, que no seran suficients mai», ha apuntat Mario Giménez, delegat de SEO/BirdLife al País Valencià.

L’entitat no dubta que, «davant un desastre d’aquestes característiques», s’engegaran les mesures i actuacions necessàries perquè les labors de restauració de les àrees incendiades «s’implementen al més prompte possible, garantint els mitjans econòmics i humans necessaris».

En aquesta línia, Giménez ha insistit que l’aspecte clau és la prevenció i la manera concreta en com ha de portar-se a la pràctica. «Un espai natural en bon estat de conservació i amb una adequada gestió durant tot l’any és clau per a previndre i minimitzar els pitjors estralls del foc, i pot ser fonamental per a fer front a grans incendis, els anomenats de sisena generació», ha apuntat.

Per això, l’ONG ambiental fa una crida general als responsables de la gestió del territori, comunitats autònomes, els serveis de suport del govern espanyol i els capítols i ajuntaments, per a engegar «mesures de prevenció urgents que s’ajusten a la nova realitat climàtica».

L’organització subratlla la importància de fer costat a la ramaderia extensiva i l’agricultura de muntanya «com un element més de prevenció d’incendis» i també «com a mesura davant el repte demogràfic i contra la desertificació, a més de ser necessari per a la gestió de determinats hàbitats i paisatges d’alt valor natural, i ser el model més sostenible de producció agrícola i ramadera».

Comparteix

Icona de pantalla completa