Diari La Veu del País Valencià
Un 68% dels consumidors reutilitzaran el material escolar i roba de l’any anterior durant el pròxim curs

Un 68% dels consumidors reutilitzaran enguany tot el material escolar i la roba que puguen, mentre que un 15% en tornarà a utilitzar una part i un 17% adquirirà nous articles. Són les dades resultants d’un sondeig realitzat per la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana, que pretén conèixer el cost de la tornada a les aules a partir del setembre.

La tornada a les escoles suposarà, en aquesta ocasió, que els consumidors facen més esforç econòmic a causa de la pujada generalitzada dels preus que està afectant a la situació econòmica de les famílies, especialment les més vulnerables.

Per tant, aquesta tornada a les escoles es caracteritzarà per un pressupost «més ajustat» a la despesa adreçada al material escolar, a la roba, als uniformes i per una major reutilització de tots els articles que se solen adquirir, segons ha informat l’entitat esmentada.

Pel que fa a la previsió de despeses, les dades que faciliten aquesta enquesta canvien notablement en funció del tipus de col·legis en què està escolaritzat l’alumne, ja siga públic, concertat o privat. El 57,1% de les persones enquestades porten el seu fill o filla a un col·legi públic, el 32,2% a un de concertat i el 10,7% a un de privat.

Una de les partides habituals en la tornada a les escoles és l’adquisició de l’uniforme, sempre i quan el centre escolar així ho requerisca. En aquests casos, la quantitat destinada a aquest apartat és, aproximadament, d’uns 300 euros, sempre i quan hagen d’adquirir quasi tots els articles.

En canvi, com que manifesten que solen reutilitzar algunes peces de roba d’un any cap a l’altre o fins i tot prestar-se’n entre l’alumnat, la quantitat destinada a aquest material oscil·la entre els 100 i els 150 euros de mitjana.

Una quantitat similar gasten, de mitjana, els consumidors a adquirir roba i calcer per a iniciar el curs dels seus fills que assisteixen a col·legis en els quals no és obligatori l’uniforme.

Altra de les despeses és l’adquisició de llibres de text i de material escolar. En aquesta partida, si els alumnes estan inserits en la Xarxallibres i estan cursant ensenyament obligatori, s’hi destinen habitualment uns 40 o 50 euros, corresponent normalment als quaderns que pertoquen en cada curs. En canvi, en cas de no pertànyer a la Xarxallibres o no estar en un curs d’ensenyament obligatori, la despesa oscil·la entre els 250 i els 300 euros.

Pel que fa al material escolar, el ventall és molt ampli: entre 40 i fins a 150 euros, en funció si s’adquireix el que és necessari, es reutilitza material d’altres anys o si es compra tot el material, incloses motxilles o estoigs.

En el cas de necessitar servei de menjador, el pressupost es mou entre els 78 i els 160 euros en funció del tipus de col·legi, i en transport entre 100 i 110. A més, altres despeses que cal afegir són la quota de l’AMPA i, en el seu cas, la quota del col·legi, mensualitat o matrícula, segur escolar, gabinet psicopedagògic, extraescolars, etc.

Perquè la tornada a les escoles siga «el menys lesiva possible», la Unió de Consumidors recomana comparar preus entre els distints establiments, reutilitzar material d’anys anteriors, aprofitar ofertes i descomptes i, sobretot, «evitar recórrer a crèdits ràpids», ja que aquesta mena de préstecs «tenen interessos molt alts que poden complicar l’economia familiar».

Segons Vicente Inglada, secretari general de l’entitat, aquest any la tornada a les escoles serà «més cara degut a l’increment generalitzat del preu dels productes», i destaca que al setembre, a més, les famílies han de fer front a les despeses de l’inici del curs escolar, al mateix temps que s’incrementen altres despeses bàsiques com ara el rebut de la llum o la hipoteca. Per això, defensen iniciatives com la Xarxallibres, perquè «suposa un estalvi de 300 euros per a les famílies amb fills en etapa d’ensenyament obligatori».

Comparteix

Icona de pantalla completa