Diari La Veu del País Valencià
El Tancat de la Pipa, consolidat com a refugi per a ocells aquàtics en l’Albufera

El Tancat de la Pipa, al parc natural de l’Albufera, a l’altura de Catarroja (Horta Sud), s’ha consolidat com a refugi per als ocells aquàtics en aquest paratge, segons ha indicat la Societat Espanyola d’Ornitologia (SEO/BirdLife). Així, ha ressaltat que en la present temporada de cria, el xibec cap-roig, amb 20 parelles, ha superat el registre per a la reserva des de la seua posada en funcionament, i ha agregat que la fotja comuna, amb 22 parelles, aconsegueix un dels valors més elevats.

L’organització ha explicat, en un comunicat, que totes dues espècies són indicadores de la «bona qualitat de l’aigua i presència de vegetació submergida». Igualment, ha assenyalat que a això cal sumar les úniques parelles nidificants d’ànec griset i xarrasclet de tot el parc natural de l’Albufera.

El Tancat de la Pipa és un aiguamoll artificial format per un sistema de filtres verds i dues llacunes permanents localitzat en la riba nord d’aquest paratge natural valencià. És resultat d’una reconstrucció ambiental sobre uns antics camps d’arròs per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. Actualment, forma part de la xarxa de Reserves Ornitològiques de SEO/BirdLife i es gestiona a través d’acords de Custòdia del Territori entre la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, SEO/BirdLife i Acció Ecologista-Agró.

Durant els mesos de març a juliol, l’equip tècnic de SEO/BirdLife ha realitzat el seguiment d’ocells aquàtics reproductors en el Tancat de la Pipa, que conforma una àrea de reserva de 40 hectàrees i està en funcionament des de 2009 després de la construcció del citat filtre verd associat a les dues llacunes permanents sobre uns camps d’arròs.

Aquest projecte ha permés la millora de la qualitat de l’aigua i de la biodiversitat mitjançant la creació d’ambients amb aigua permanent i la recuperació de prades de vegetació submergida, ha agregat SEO/BirdLife, que ha assegurat que aquesta millora ambiental «ha beneficiat nombrosos grups faunístics que depenen d’ambients palustres amb bona qualitat d’aigua, particularment espècies d’ocells com el xibec cap-roig, la boscarla mostatxuda o el bitó».

Durant la temporada de cria de 2022 s’han reproduït en el Tancat de la Pipa 106 parelles de deu espècies diferents. D’aquestes, cinc —el xibec cap-roig, l’ànec griset, el xarrasclet (en perill crític), la fotja comuna i la boscarla mostatxuda (vulnerable)— presenten «requeriments ecològics estrictes sobre la disponibilitat d’aigües de bona qualitat, una bona cobertura de vegetació submergida i abundants invertebrats aquàtics».

La presència d’aquestes espècies indica que els hàbitats del Tancat es troben «en bon estat de conservació», ha insistit l’entitat. En el cas del xibec cap-roig, ha detallat que amb 20 parelles s’aconsegueix la xifra més elevada des de la restauració de l’aiguamoll. Així mateix, ha apuntat que destaca la xifra de 22 parelles de fotja comuna, que, si bé no arriba al registre històric de 30 parelles obtingut en 2020, presenta una de les xifres més elevades.

Per a altres espècies, com el xarrasclet i l’ànec griset, amb una i dues parelles respectivament, el Tancat de la Pipa ha estat l’únic lloc de reproducció en tot el parc natural, ha exposat SEO/BirdLife.

L’organització ha afirmat que «totes aquestes dades reflecteixen el paper que aquest aiguamoll artificial té com a santuari per als ocells de l’Albufera, que requereixen aigües de bona qualitat», i ha subratllat que s’ha convertit en «un dels llocs amb major biodiversitat d’aquest aiguamoll protegit».

Els dos factors que expliquen la importància del Tancat de la Pipa per als ocells aquàtics són, d’una banda, oferir un hàbitat inundat que permeta la reproducció seguint els cicles naturals de les espècies i, per l’altra, la presència de prades de vegetació submergida.

En l’Albufera, els períodes de reproducció es veuen condicionats per l’estat dels arrossars, que es mantenen secs fins a finals de maig, ha afegit SEO/BirdLife, que ha comentat que aquesta circumstància «obliga els ocells a retardar la seua reproducció més d’un mes respecte a la nidificació en ambients naturals, limita la disponibilitat de refugi atesa l’absència de vegetació en l’arrossar i, en definitiva, disminueix les seues possibilitats d’èxit».

No obstant això, ha assegurat que, en el Tancat de la Pipa, les dates de reproducció són les pròpies d’ambients naturals, cosa que afavoreix que els ocells aquàtics puguen criar en un rang temporal ampli. L’organització ha exposat que aquesta temporada es van començar a observar els primers pollets de fotja comuna a principis de maig, mentre l’arrossar es trobava sec.

De la mateixa manera, ha asseverat que «la bona cobertura de vegetació submergida en el Tancat de la Pipa afavoreix elevades densitats de puça d’aigua en tota la reserva fins a principis de l’estiu, un recurs que assegura l’aliment per a nombrosos ocells aquàtics i la seua supervivència».

«Els resultats obtinguts en el Tancat de la Pipa evidencien de nou el valor de les àrees de reserva del parc natural de l’Albufera per a la conservació dels ocells aquàtics. Suggereixen que la creació de noves reserves, i una adequada gestió hídrica i de l’hàbitat, podria millorar substancialment l’estat de conservació d’algunes espècies nidificants, les poblacions de les quals es troben en regressió en l’aiguamoll», ha declarat Diana Ferris, tècnica de la Delegació de SEO/BirdLife al País Valencià.

L’entitat ha assenyalat que el Tancat de la Pipa és «un exemple d’escala sobre com podria comportar-se l’Albufera de València si s’aconseguís reduir la càrrega de contaminació entrant i augmentar les aportacions hídriques de bona qualitat al llac», al mateix temps que ha destacat que en l’actualitat el futur d’aquest llac «està molt compromés» per «l’arribada dels contaminants en forma de nutrients, especialment fòsfor», i per «la reducció d’aportacions d’aigua».

Comparteix

Icona de pantalla completa