Diari La Veu del País Valencià
CGT denuncia falta de formació i de protecció en els agents mediambientals de Castelló i Alacant

El sindicat anarquista CGT ha denunciat falta de formació i d’equips de protecció dels agents mediambientals de les demarcacions de Castelló i Alacant, i ha assegurat que molts dels efectius han acudit de manera voluntària a sufocar els incendis forestals de Begís i Vall d’Ebo malgrat el «maltractament» de la Conselleria d’Agricultura, liderada per Mireia Mollà (Compromís).

Segons ha assegurat el sindicat en un comunicat, CGT ha aconseguit que la Conselleria d’Agricultura «comence a complir parcialment els requeriments de la Inspecció de Treball» sobre els extrems denunciats, «però només a la província de València».

«Després d’anys demanant la dotació, formació i ordenació del col·lectiu sense resultats, vam denunciar al febrer de 2021 la falta d’Equips de Protecció Individual i formació de seguretat en incendis forestals, però la Conselleria es va negar a complir el requeriment d’Inspecció de Treball de València», subratlla el sindicat, que explica que va presentar una segona denúncia per l’«incompliment» de l’anterior exigència, acompanyada de cinc denúncies més per altres incompliments de l’Avaluació de Riscos Laborals de la mateixa Generalitat.

En totes aquestes denúncies reflectien la falta d’uniformes, d’emissores i de guants de treball per als empleats de nova incorporació, així com falta de formació en conducció de vehicles 4×4 i de cartografia per a tot el personal, tot assegurant que només disposaven de mapes de paper de fa més de 15 anys.

«Totes aquestes denúncies van ser interposades davant la Inspecció de Treball de València, però la Conselleria d’Agricultura continua negant-se a dotar-los d’EPI i formació sobre incendis», afegeixen, i subratllen que els professionals «no tenen cap instrucció on es detalle quin és el material que necessiten per a treballar, quan se’ls ha de donar o reposar ni qui és el responsable de fer-ho».

En aquesta línia, retreuen que «més de la meitat dels seus vehicles són del segle passat i no tenen ni aire condicionat ni ABS i alguns tenen més de 400.000 km. Malgrat això, no hi ha suficients cotxes per a tots i en algunes comarques els hem de compartir», assenyalen.

El sindicat sosté que els agents de nova incorporació «triguen anys a rebre l’uniforme complet i mentre van utilitzant roba vella cedida pels seus companys o es compren peces semblants», per la qual cosa se senten «totalment ignorats».

«Tot aquest desinterés pel funcionariat, que és el personal propi de la Generalitat, contrasta amb els 25 milions que la Conselleria ha destinat en les dues últimes campanyes a externalitzar el servei de prevenció d’incendis en VAERSA», critica CGT, que considera «curiós veure com la Conselleria obliga a l’empresa VAERSA a formar i dotar del material necessari al seu personal de prevenció d’incendis, treballadors mileuristes temporals, mentre deixa al funcionariat sense formació ni mitjans».

Comparteix

Icona de pantalla completa