Diari La Veu del País Valencià
El foc de l’Alt Palància evoluciona favorablement, però preocupen les temperatures durant el dissabte

Els treballs d’extinció de l’incendi forestal que es va originar diumenge a Begís (Alt Palància) han evolucionat favorablement, atès que han assolit frenar l’accés de les flames a la serra Calderona. Tot i així, hi ha tres punts calents a les localitats d’Andilla i d’El Toro, amb risc que hi haja «algun rebrot important». També preocupa l’evolució de l’oratge durant la jornada de dissabte, atès que es preveu una pujada de temperatures.

De moment no es contempla que els veïns evacuats tornen a les seues cases, i a primera hora del dissabte es tornarà a avaluar la situació per a prendre decisions en aquest sentit. La zona afectada ja ha superat els 135 quilòmetres de perímetre i frega les 20.000 hectàrees calcinades. 42 mitjans aeris continuaran mobilitzats durant el dissabte per posar fi a l’incendi.

El president valencià, Ximo Puig, des del punt de comandament avançat de Begís, ha mostrat la seua confiança en la possibilitat que el dissabte es puga «consolidar» tot el treball realitzat al llarg del divendres. També ha valorat positivament l’esforç dels bombers, i ha celebrat el fet que durant el divendres hagen pogut seguir l’estratègia prevista sense adversitats pel fet que no hi ha hagut canvis bruscos de vent, tal com sí que es van produir en jornades anteriors.

Tot i així, Puig ha reconegut que la previsió meteorològica és positiva per a la nit del divendres al dissabte, però a partir d’aquest dia tot apunta que les temperatures complicaran la jornada, atès que es pronostica un augment de les temperatures i ratxes de vent més fortes pel matí.

Alhora, també hi ha la possibilitat que els llamps puguen provocar més incendis en els moments de més calor, cosa que fa que «ens trobem en cara en un moment molt complicat». La bona notícia destacada pel president valencià ha sigut que les flames no han arribat a entrar, almenys de moment, al santuari de la Cova Santa, ubicat a Altura (Alt Palància), tot i que en aquest municipi han cremat 2.000 hectàrees.

Pel que fa a la possibilitat que els veïns desallotjats puguen tornar a les seues cases, Puig ha insistit que cal mantindre la calma. «La voluntat és que el retorn siga el més ràpid possible i de la forma més raonable», tot i que el regrés a hores d’ara continua sense ser segur.

Fins ara, 40 mitjans aeris han treballat a l’incendi de Begís. Pertanyen a la Generalitat, al Ministeri espanyol per a la Transició Ecològica i als territoris de Catalunya, l’Aragó i Castella la Manxa. També participen en les tasques d’extinció 15 unitats de bombers forestals, nou autobombes, huit agents mediambientals, tres dotacions de Bombers de l’Ajuntament de València i efectius de la Unitat Militar d’Emergències (UME).

Comparteix

Icona de pantalla completa