Diari La Veu del País Valencià
Terol Existeix demana la compareixença de la ministra de Transports per l’incident del tren a l’Alt Palància

El diputat de Terol Existeix al Congrés espanyol, Tomás Guitarte, ha sol·licitat la compareixença de la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez (PSC) perquè aclarisca l’incident que es va produir el passat dimarts al tren que cobria el tram ferroviari València-Terol-Saragossa, que va haver de retrocedir després d’aproximar-se a les flames de l’incendi originat el passat diumenge a Begís.

Alguns passatgers, espantats, van accionar la palanca del fre d’emergència, cosa que va bloquejar el tren durant 26 minuts, raó per la qual part dels viatgers van eixir del tren i van fugir pel camp. Aquest fet ha provocat l’hospitalització d’una dona que encara es troba en estat crític, així com cremades greus en altres tres persones que viatjaven en aquell comboi.

La maquinista del tren era l’única empleada de Renfe que es trobava al vagó, de manera que la falta d’un segon treballador de la companyia ferroviària «és un indicador que la plantilla d’interventors està infradotada, almenys en un 50%», declaren des del partit. Això agreujaria les condicions del servei que, segons Terol Existeix, «no es presta en les millors condicions de confort i de seguretat».

A més de la sol·licitud de compareixença, s’ha enregistrat també una bateria de preguntes, tant al Congrés com al Senat, perquè el Govern espanyol explique les circumstàncies en les quals s’han produït els esdeveniments. De la mateixa manera, es demana que aclarisquen els protocols de seguretat i de coordinació entre Adif, Renfe, la Generalitat Valenciana, altres administracions i els serveis d’emergència.

Per a Terol Existeix, aquest incident evidencia les mancances de la línia ferroviària, amb un traçat propi, diuen, del segle XIX. «Tots els accidents són una fatalitat, i hi estem exposats, però el que es va produir el passat 16 d’agost sembla clar que va ser el resultat d’un cúmul d’errors que exigeixen una investigació a fons i que els responsables del gestor ferroviari han d’explicar què es podria haver fet millor», ha dit Guitarte.

El diputat també ha desitjat «que els ferits es recuperen prompte» i ha reivindicat «uns serveis ferroviaris dignes i moderns, com els que mereixen els usuaris del ferrocarril que uneix València amb Terol i Saragossa».

Per a Guitarte, «no és de rebut que un dels eixos principals de la península tinga unes línies de tren obsoletes, sense el personal necessari i amb unes freqüències i duracions del trajecte impròpies de l’època actual».

També ha insistit que caldria preguntar-se «per què el Govern» espanyol «no presta la mateixa atenció a aquests trens tan necessaris per a la vertebració territorial i que donen un servei als ciutadans de l’Espanya buidada que la que sí que presta a les grans línies d’alta velocitat».

D’altra banda, el diputat ha exigit uns trens «en les millors condicions de qualitat i seguretat» per als habitants dels territoris que no compten amb servei d’AVE, atès que suposa «un greuge comparatiu inacceptable».

Comparteix

Icona de pantalla completa