Diari La Veu del País Valencià
Els valencians mantenen els seus hàbits de mobilitat previs a la pandèmia

La pandèmia ha canviat molts dels nostres hàbits. No obstant això, els relacionats amb la mobilitat a la ciutat de València es mantenen bastant estables respecte a abans de la covid-19. Així es desprén de la VII Radiografia dels Hàbits de Mobilitat dels Espanyols realitzada pel Fòrum de Mobilitat promogut per Alphabet, companyia de rènting, gestió de flotes i mobilitat corporativa, que analitza des de 2014 les principals claus i reptes de la mobilitat a les ciutats. Un 64% dels valencians es desplaça diàriament a peu, seguits molt de prop per aquells que es decanten per fer-ho amb cotxe, amb un 63%. Es manté l’ús del cotxe elèctric respecte a 2019 amb un 4%.

La mobilitat a València, un ecosistema cada vegada més divers

Els desplaçaments a peu són l’opció preferida pels valencians per a moure’s diàriament amb un 64%, encara que registra un descens de 2 punts percentuals respecte a 2019. Molt de prop, amb el 63%, es troben els desplaçaments en vehicle privat, que creixen 9 punts percentuals enfront del 54% de 2019. D’aquests, el 25% utilitza el vehicle propi per a accedir al centre de la ciutat, sent els segons de l’Estat que menys l’utilitzen per a aquesta finalitat, només per darrere de Bilbao (21%) i igualats amb els barcelonins (també un 25%).

D’altra banda, el mitjà de transport públic més utilitzat al cap i casal continua sent l’autobús, encara que ha registrat una pèrdua de 6 punts percentuals (del 51% en 2019 al 45% en 2021). Un altre mitjà de transport que ha patit un descens significatiu és el metro, que passa del 33% de 2019 al 25% en 2021.

Respecte a l’ús de vehicles elèctrics, aquest continua sent residual, mantenint pràcticament la xifra de 2019, un 4% (només un punt menys que fa dos anys). Així mateix, tan sols un 1% dels enquestats usen aquest tipus de vehicles manera habitual, encara que un 69% afirma que li agradaria conduir-lo. Malgrat el seu escàs ús, el 45% dels enquestats creu que la mobilitat elèctrica és la solució ideal per a la mobilitat a les ciutats, un punt percentual per sota de la mitjana estatal.

Si parlem de solucions de mobilitat personal, un 21% afirma utilitzar motos, bicicletes o patinets elèctrics en els seus desplaçaments, un 4% més que en 2019 i 7 punts per sobre de la mitjana estatal (15%).

Quant al cotxe compartit, un 27% admet utilitzar-lo habitualment o haver-ho fet alguna vegada, situant-se 2 punts percentuals per sota de l’anterior enquesta en 2019. L’estalvi continua sent la raó més habitual per la qual es comparteix cotxe, amb un 82%, seguit de la comoditat (55%) i l’ecologia (24%). En ser preguntats sobre si continuen compartint cotxe en la mateixa mesura que abans de la pandèmia, un 54% dels valencians del cap i casal afirma utilitzar-lo menys que abans de març de 2020, un 5% l’utilitza més i un 41% ho comparteix en la mateixa mesura.

Més digitals, també en la mobilitat

Les noves tecnologies continuen tenint un paper clau en la nostra mobilitat. De fet, el 84% dels valencians del cap i casal afirma utilitzar aplicacions mòbils per a gestionar la seua mobilitat. La immensa majoria aposta per navegadors com ara Google Maps o similars (un 77%, cinc punts més que en 2019), aplicacions de transport públic (autobús, metro, tramvia, Moovit…), amb un 60%, o aplicacions de serveis de mobilitat amb conductor (FreeNow, Uber, Cabify…), amb un 20%, entre altres.

Comparteix

Icona de pantalla completa