Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat estudia demanar la declaració de zona catastròfica a la Vall d’Ebo i a Begís

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha avançat aquest dijous que estan estudiant demanar al Govern espanyol la declaració de zona catastròfica als terrenys forestals afectats pels incendis de la Vall d’Ebo (Marina Alta) i de Begís (Alt Palància), tot i que la «gran prioritat», diu, a hores d’ara és extingir els focs i garantir la seguretat de les persones afectades.

«El bosc mediterrani es recupera, afortunadament. És resilient. El que està clar és que es tardaran dècades a tornar a tindre un mont com el que teníem a la Vall d’Ebo o a l’Alt Palància», ha dit el president valencià en una entrevista a la Cadena SER, on ha reiterat la seua «enorme tristesa i dolor» per les més de 20.000 hectàrees calcinades.

Puig ha garantit que la Generalitat impulsarà totes les tasques de reforestació «quan es puguen posar en marxa», a partir d’una planificació basada no només en replantar el que s’ha cremat, diu. Aposta, d’aquesta manera, «per una gran acció reforestal» tant al País Valencià com al conjunt de l’Estat per a combatre el canvi climàtic, «ja que el bosc és el gran captador de CO2», ha dit.

Preguntat per si s’han vist desbordats pels incendis, el president valencià assegura que han comptat «amb mitjans aeris suficients» i amb el «gran treball» de més de mil efectius als quals ha agraït el seu esforç per «donar la cara tots els dies».

El president valencià també ha posat el valor el compromís i el suport del Govern espanyol «en tot moment», i també el de territoris veïns com ara Catalunya, Aragó, Castella la Manxa i Múrcia. Puig també ha reconegut que, davant incendis complicats com els que s’han viscut, «és obvi que es necessiten moltíssims més recursos», i ha destacat que durant el 2022 s’han extingit més de 1.150 focs forestals arreu del País Valencià, fet que ha relacionat amb l’avanç de la tecnologia, dels recursos i de la formació.

Pel que fa al fet si els monts afectats estaven nets, Puig ha dit que «no és correcte» plantejar així la qüestió perquè «ningú pot pretendre que els monts estiguen sectoritzats». «El mont no pot ser mai un jardí», ha dit.

Sí que ha reconegut que «és evident que hi ha més combustible del que seria raonable i menys capacitat de reacció» per la despoblació en les zones rurals, cosa que segons ell s’ha de tindre en compte. Per això, ha apostat per millorar tant els accessos com la prevenció dels incendis i l’adaptació a les noves tecnologies en les tasques d’extinció.

Mirant cap al futur, Puig aposta per «ser conscients que anem cap a una època en què caldrà reconsiderar diverses qüestions» respecte a l’extinció dels incendis, ja que veu necessari «prendre decisions que vagen molt més enllà d’una legislatura», amb estratègies a mitjà i llarg termini. Tot passa, segons ha dit, per tindre en compte la despoblació «amb canvis profunds per a la recuperació de les zones rurals» i per impulsar les energies renovables i l’eficiència energètica.

Comparteix

Icona de pantalla completa