Diari La Veu del País Valencià
Els evacuats pel foc a la Marina Alta i al Comtat tornen a les seues cases

Els veïns desallotjats per l’incendi forestal que es va iniciar dissabte a la nit a la Vall d’Ebo (Marina Alta) ja han pogut tornar a les seues cases i s’han mostrat reconfortats, fonamentalment, perquè els nuclis urbans no han sigut incendiats. Malgrat tot, també estan «tristos» i «desolats» per la pèrdua paisatgística i mediambiental que ha provocat el foc, que ha devorat el pulmó verd de la zona.

La policia de la Generalitat ha estat vigilant les poblacions afectades i ha realitzat inspeccions per a poder acompanyar els veïns de la Vall de Gallinera (Marina Alta) que tornaven a les seues cases de manera «gradual», tal com ha informat el 112 en xarxes socials.

La tornada dels residents a una llar que s’ha salvat de les flames, però que sobreviu envoltada de cendra, es produirà de manera gradual entre dijous i divendres, tot i que la incertesa de l’oratge obliga a mantindre «calma» i «cautela», tal com expressen els alcaldes dels municipis afectats.

L’alcalde de Tollos (Comtat), Félix Frau (PP), ha demanat als veïns que tornen «de manera tranquil·la,, perquè es poden trobar mitjans treballant en carreteres i en eixides». «Demane precaució, el regrés també es pot allargar durant tot el dia i durant el divendres», ha indicat.

Sobre les conseqüències de l’incendi, aquest primer edil diu que encara és prompte per fer-ne una valoració «exacta», atès que «el dany paisatgístic és incalculable», si bé és cert que «preservem les cases i celebrem que el nucli urbà no s’haja vist afectat: hem salvat el poble, això és el que importa», conclou.

Pel seu compte, Ismael Molinés (PP), alcalde de Benimassot (Comtat), ha confirmat que la situació està «estable». «Encara estem refrescant la serra, queda algun punt calent, però no actiu», precisa. Igualment, també remarca que els veïns «estan contents» pel regrés, «però també tristos: quan vegen tot el que n’hi ha, ploraran encara més».

El regrés als nuclis urbans també s’està realitzant en municipis com ara la Vall d’Alcalà i la Vall d’Ebo, a la Marina Alta, així com també a Fageca i Famorca, al Comtat. Creu Roja ha iniciat el desmuntatge dels albergs provisionals de Pego i de Muro. Els veïns de la Vall de Gallinera han sigut els primers que han pogut tornar a les seues cases.

Comparteix

Icona de pantalla completa