La Fe realitza el primer trasplantament renal pediàtric per a pacients hiperimmunitzats

Un equip de nefròlegs i uròlegs pediàtrics de l’Hospital La Fe de València ha realitzat el primer trasplantament renal a una pacient hipersensibilitzada per mediació de l’anomenat Pla Nacional d’Accés al Trasplantament Renal per a Pacients Hiperimmunitzats (PATHI), posat en marxa per part de l’Organització Nacional del Transplantament (ONT).

La pacient patia una malaltia renal crònica des que va nàixer. A l’edat de dos anys li van realitzar un trasplantament renal que no va anar bé i que va generar-li anticossos de cara a successives operacions d’aquest tipus. Així, es va quedar en diàlisi peritoneal domiciliària i en llista d’espera des d’aquell moment.

Més tard, al 2016, la pacient es va incorporar al programa esmentat i, després de sis anys, s’ha aconseguit realitzar el trasplantament. «Ha sigut un autèntic repte des del punt de vista immunològic i de prevenció al rebuig, i un èxit amb una excel·lent funció renal a dia de hui», ha destacat en un comunicat la nefròloga infantil de l’equip mèdic, Ana Ledo.

En general, els pacients hiperimmunitzats tenen anticossos que poden reaccionar davant un ronyó que se’ls vaja a trasplantar, generant un rebuig cap al nou òrgan. La causa que es produesquen aquests anticossos sol ser un trasplantament previ o una transfusió o infeccions passades. Trobar un ronyó que els siga compatible és una tasca àrdua, i per aquest motiu resten en llista d’espera més temps que els pacients no hipersensibilitzats.

El trasplantament renal és el tractament d’elecció per al pacient amb malaltia renal crònica avançada, front a l’hemodiàlisi i diàlisi peritoneal. Això és vàlid per a totes les etapes de la vida, però és durant la infància quan es veuen més clarament els seus avantatges, perquè permeten al xiquet fer una vida normal que inclou una millora de l’escolarització, socialització i trànsit cap a la vida adulta amb més normalitat, segons detalla la doctora.

El programa PATHI es basa en el registre de pacients hipersensibilitzats i possibles donants en l’àmbit estatal. A través d’un programa informàtic i un algoritme de selecció es tria entre tots els receptors aquell qui és més compatible amb l’òrgan ofert en qualsevol part del territori estatal. El programa compta amb la cooperació dels coordinadors de trasplantaments, nefròlegs i immunòlegs dels centres participants.

El 9 d’abril de 1979 es va realitzar, a l’Hospital Infantil La Fe, el primer trasplantament renal pediàtric de l’Estat i el primer trasplantament renal del País Valencià. La unitat de trasplantament renal infantil d’aquest hospital ha realitzat més de 400 trasplantaments, i és des del 2009 centre de referència estatal.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.