Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat assenyala que l’aportació de l’Estat al sistema de dependència no arriba al 15% tot i que hauria de ser del 50%

Des de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives han afirmat que l’Estat no cobreix ni el 15% del cost de la dependència al País Valencià encara que, segons la llei, l’Estat hauria d’aportar el 50% d’aquesta inversió.

Així es desprén d’una resposta parlamentària de la vicepresidenta, Aitana Mas (Compromís), a la diputada no adscrita Rebeca Serna, ex de Vox, en la qual «valora molt negativament» que el deute per a l’atenció a la dependència que manté l’Estat amb el Consell continue incrementant-se.

A més, Mas ha criticat que «els augments anuals del nivell mínim dels últims anys i la reactivació del nivell acordat són clarament insuficients com per a arribar al 50% del finançament de la dependència per part de l’Estat».

D’altra banda, la vicepresidenta ha assenyalat que han sol·licitat, en «reiterades ocasions», el canvi d’aquest sistema de finançament, ja que «crea una acusada desigualtat territorial entre les diferents comunitats autònomes».

En altra resposta de Mas a una pregunta dels diputats de Ciutadans María Quiles i Tony Woodward, la vicepresidenta ha explicat que el finançament per cada comunitat autònoma es fixa en base al Reial Decret 1050/2013, de 27 de desembre, a través del qual es regula el nivell mínim de protecció establit a la llei 29/2006.

Els criteris per a l’assignació, que s’efectua cada mes, són el nombre de persones beneficiàries, el grau de dependència i el tipus de prestacions.

En aquesta mateixa resposta, la vicepresidenta assenyala que les reunions de les comissions delegades i equips de treball amb representants de l’Imserso han permés «un canvi en els criteris per a fixar el nivell de protecció acordat».

«Aquests, amb l’augment previst al Pla Concertat de Prestacions Bàsiques, permetran augmentar el pressupost d’ingressos per a atendre persones en situació de dependència». Els pressupostos de la Generalitat preveuen la rebuda de 215.327.810 euros en aquesta matèria.

Al juliol del 2022 constaven 128.429 persones ateses en el sistema d’atenció a la dependència. Altres 12.991 estaven en llista d’espera –130 menys que al juny–, i s’han enregistrat 2.996 noves sol·licituds.

Comparteix

Icona de pantalla completa