Diari La Veu del País Valencià
L’incendi iniciat a la Vall d’Ebo ja ha calcinat 4.000 hectàrees i ha obligat a evacuar un miler de veïns

L’incendi que es va iniciar dissabte a la nit a la petita localitat de la Vall d’Ebo, a la Marina Alta, ha calcinat en 24 hores més de 4.000 hectàrees.

Diverses unitats de bombers forestals, 19 dotacions del cos de la Diputació d’Alacant i agents mediambientals i forestals, amb efectius de la Unitat Militar d’Emergències, van mirar d’extingir el foc sense èxit durant la nit de dissabte a diumenge, quan la situació complicada i incerta provocada per les ratxes de vents van complicar i molt les operacions d’extinció.

Durant la jornada de diumenge, 12 mitjans aeris, sis de la Generalitat i altres sis del Ministeri, van treballar en l’extinció, objectiu que no va ser possible. Més de 4.000 hectàrees van quedar devorades pel foc en un radi de poc més de trenta quilòmetres. L’intent d’evitar que les flames no arribaren a la localitat veïna de la Vall de Gallinera no va evitar que dos nuclis poblacionals d’aquest municipi foren buidats. Concretament, els veïns de Benirrama i Benialí van haver de ser evacuats, i també es recomanaria el desallotjament dels habitants d’Alcalà de la Jovada, pedania de la Vall d’Alcalà, localitat que finalment va ser també evacuada per complet a última hora de la vesprada de diumenge. Els primers veïns que havien hagut d’abandonar les seues cases van ser els qui viuen en xalets repartits per les muntanyes de Pego, localitat en què precisament s’ha mobilitzat la Creu Roja per facilitar alberg als veïns que han hagut d’eixir de casa per precaució. Localitats com la Vall de Laguar, L’Atzúbia o Pego resten a l’espera de notícies: els veïns no saben si hauran d’abandonar les seues cases. Fins ara, vora un miler de persones han hagut de marxar de les seues vivendes.

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ja havia advertit de les condicions meteorològiques, clarament desfavorables amb el vent i les altes temperatures de vora 37ºC, una humitat del 20% i un context, per tant, desfavorable per a l’eficàcia del treball per part dels bombers.

José María Ángel, secretari valencià de Seguretat i Emergències, com també la consellera de Justícia Gabriela Bravo, informaven de totes aquestes condicions i del nombre d’efectius que durant la vesprada del diumenge treballaven en l’extinció del foc: uns 250.

Els mitjans aeris es van haver de retirar una vegada es va fer de nit sense haver pogut estabilitzar l’incendi. Tot just quan fosquejava, des d’Emergències lamentaven que les condicions climàtiques, determinades pel vent canviant i les dificultats d’accés, continuaven dificultant les tasques d’extinció, que es continuaran desenvolupant durant la nit de diumenge a dilluns.

Comparteix

Icona de pantalla completa