Diari La Veu del País Valencià
El País Valencià no contempla agents d’igualtat per als futurs centres 24H contra la violència sexual

La Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives no contempla la figura d’agents o promotors d’igualtat als futurs centres 24 hores d’atenció contra la violència sexual que s’obriran al País Valencià, dins de l’acord del Ministeri d’Igualtat amb els territoris autonòmics per a la posada en marxa d’aquest projecte a nivell estatal abans que acabe el 2023.

En una resposta parlamentària, la vicepresidenta del Consell i consellera del ram, Aitana Mas (Compromís), avança que no està previst que en aquests centres hi haja agents o promotors d’igualtat. Considera que «no són els perfils més adequats per a l’atenció i intervenció de víctimes de violència sexual». Sí que es contemplen, en canvi, figures de professionals de la psicologia, el treball social i l’advocacia.

Es tracta d’una contestació realitzada el passat 26 de juliol a una pregunta presentada a principis de juny per la diputada de Compromís Mònica Àlvaro, qui s’interessava per si la Conselleria tenia constància de les previsions del Govern sobre aquests centres 24H, si hi havia la intenció d’implementar-los, quina seria la seua dotació de personal i si s’inclourien agents i promotors d’igualtat.

Mas, també de Compromís, recorda que és integrant de la Conferència Sectorial d’Igualtat que va aprovar l’acord entre el Govern espanyol i els autonòmics per al repartiment del crèdit destinat al pla «España te protege» de creació de serveis d’atenció integral 24 hores a víctimes de violència sexual, amb càrrec al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Aquest acord, publicat a mitjan 2021 al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), determinava que s’implantaria, almenys, un centre per territori provincial. La consellera garantia que els tres centres valencians haurien de comptar amb «personal suficient» en funció de la població de cada província per a cobrir les necessitats durant 24 hores.

Segons exposa Mas, es va establir que la implantació d’aquests serveis es duria a terme abans del 31 de desembre del 2023, i que hauran de comptar amb dotacions materials suficients d’immobles, equipaments i subministraments.

Els centres oferiran acompanyament i informació telefònica, telemàtica i presencial durant les 24 hores i els 365 dies de l’any en matèria d’atenció psicològica, jurídica i social per a víctimes, familiars i persones de l’entorn. La posada en marxa haurà d’estar precedida d’un protocol d’actuació i coordinació intern i interinstitucional amb la xarxa de serveis d’atenció, protecció i assistència a víctimes.

Comparteix

Icona de pantalla completa