Diari La Veu del País Valencià
Descobreixen una cripta del segle XVI als terrenys d’una futura escola infantil d’Elda

Els treballs arqueològics que s’estan realitzant als terrenys en els quals es construirà la futura escola infantil Santa Infancia d’Elda (el Vinalopó Mitjà) han tret a la llum una de les troballes més importants de la història de la ciutat. Es tracta de la cripta del convent de Nuestra Señora de los Ángeles, un immoble dels pares franciscans que a mitjans segle XVI va manar construir Juan Pérez Calvillo de Coloma, senyor de la Baronia d’Elda en aquell moment.

Els tècnics que dirigeixen la recerca treballen amb la hipòtesi que aquesta cripta pot ser el lloc d’enterrament d’alguns dels membres de la família Coloma, els comtes d’Elda, segons ha informat l’Ajuntament.

Durant els treballs s’han recuperat diferents restes d’ossos, així com també alguns fragments ceràmics i trossos de motllures que han sigut documentats i traslladats al Museu Arqueològic d’Elda per a la seua posterior investigació i posada en valor.

Aquesta tasca d’investigació serà la que determinarà si les restes d’ossos trobades corresponen als membres de la família esmentada i, per tant, es podria tracta de la cripta dels Comtes d’Elda; o si en canvi són restes d’alguns dels monges franciscans que durant segles van habitar el convent.

La cripta descoberta és un espai subterrani d’uns 10 metres quadrats que forma part d’un edifici monumental que, segons imatges antigues d’Elda, tenia uns 40 metres de llarg i uns 50 metres d’ample. Els seus 2.000 metres quadrats el convertirien en un dels edificis més grans de l’època, conjuntament amb el Castell de la ciutat.

A més d’aquest recinte funerari subterrani, els treballs arqueològics han permès traure a la llum diferents trams dels murs del convent, a més de diferents estades.

L’alcalde d’Elda, Rubén Alfaro (PSPV) ha afirmat que «aquesta troballa dona llum a un dels èxits arqueològics de la ciutat, i sens dubte pot marcar un abans i un després en la investigació del nostre passat i en la recuperació del patrimoni històric d’Elda».

Aquests descobriments es produeixen, a més, quan el municipi celebra l’Any Coloma, una efemèride que té com a objectiu «posar en valor la importància de la família Coloma i el seu llegat històric en una època d’enorme esplendor per a la ciutat».

En principi, les troballes no han de suposar cap retard en el procés de construcció de l’escola infantil, però l’Ajuntament d’Elda sol·licitarà una reunió amb la Generalitat per a determinar el grau de protecció que han de rebre les restes arquitectòniques descobertes.

Comparteix

Icona de pantalla completa