Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat i el Campello exploren la repatriació de les restes de Rafael Altamira, que va morir a l’exili

La consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo (Unides Podem), s’ha reunit aquest dijous amb l’alcalde del Campello (l’Alacantí), Juanjo Berenguer (PP), per a parlar sobre l’opció de repatriar les restes del jurista, humanista, literat i intel·lectual de projecció internacional Rafael Altamira i les de la seua dona, Pilar Redondo, a Alacant.

«Volem treballar amb l’Ajuntament per a fer tornar les restes d’Altamira al Campello», ha dit la consellera, mentre que l’alcalde ha destacat que «la repatriació arribarà després d’un llarg i pesat procés burocràtic, que implicarà diverses institucions públiques espanyoles i mexicanes», expliquen des de la Generalitat a través d’un comunicat. Altamira va morir el 1951 a Mèxic, país en el qual es va exiliar després que els franquistes intentaren assassinar-lo.

Altamira va nàixer a Alacant el 1866 i va ser el primer ciutadà de l’Estat que va formar part del que hui es distingeix com a Tribunal Internacional de la Haia. Proposat per al Premi Nobel de la Pau en dues ocasions, és doctor honoris causa per les universitats de Bordeus, París, Mèxic, Santiago de Xile, Lima, Columbia i Cambridge.

L’humanista va morir a la capital mexicana el 1951, on vivia exiliat, i les seues restes descansen en una sepultura del Pavelló Espanyol del cementeri del Districte Federal. Segons l’alcalde del Campello, la seua tomba està «mal conservada i deteriorada pel pas dels anys».

Altamira sempre va fer pública la seua estricta vinculació amb el Campello, on va passar la infància i l’adolescència i on el cementeri acull els seus pares. En aquest poble hi ha carrers, col·legis i edificis públics que porten el seu nom. El mateix Altamira va dir en una entrevista l’any 1935 al diari El Día, que quan s’apartara de la vida oficial «em retiraré al racó dels meus amors més grats: el Campello».

Els seus descendents i l’Ajuntament del Campello van acordar treballar conjuntament per a aconseguir el trasllat de les seues restes a la localitat. L’alcalde ja va realitzar una petició formal a la Generalitat per a sol·licitar la col·laboració en tot el procés de repatriació, mentre que el consistori es va posar en contacte amb el Govern espanyol, amb l’ambaixada mexicana i amb l’ambaixada espanyola a Mèxic.

D’altra banda, la consellera Rosa Pérez ha aprofitat la visita institucional per a signar el Llibre d’Honor del Campello, per enfortir lligams amb el consistori i per a comentar les polítiques de participació municipals i mesures sobre memòria democràtica. Berenguer ha valorat positivament la idea d’incloure el Campello dins la Xarxa de Governança Participativa Municipal plantejada per Rosa Pérez.

Comparteix

Icona de pantalla completa